LADEN

Typ om te zoeken

Gedaan met verstoppertje te spelen voor de banken?

Laatste Nieuws

Gedaan met verstoppertje te spelen voor de banken?

Banken en andere financiële instellingen moeten voortaan de transparantie in de complexe
Gestructureerde producten, die gebonden zijn aan activa belegd in de Amerikaanse Subprime
Market kredieten.  Dat hebben top Beurs autoriteiten vorige woensdag in Amsterdam gezegd. De “International Organization of Securities Commissions (IOSCO) heeft regels bepaald voor de financiële instellingen uit meer dan 100 landen, om het vertrouwen in de financiële instellingen te herstellen bij beleggers. Deze maatregelen zijn volgens het IOSCO veel doeltreffender dan de kredietvoorwaarden te verstrengen voor zowel gezinnen als bedrijven met als gevolg dat de kans op een recessie in de Verenigde Staten meer aan kracht zal winnen.

Een recessie die dan in feite zal zijn veroorzaakt door het gebrek aan vertrouwen van bedrijven en gezinnen. Hoe langer de onzekerheid en het gebrek aan transparantie bij de banken duurt, hoe groter de kans dat de recessie sneeuwbal meer vaart krijgt en uiteindelijke tot een echte lawine zal toe slaan.

De financiële autoriteiten hebben toe gegeven dat ze zoals de meeste beleggers onder ons gechoqueerd waren door de scherpe val van de aandelenkoersen als gevolg van de malaise in Sub Prime Market Kredieten. De meeste van de “gestructureerde producten bij de banken waren immers gebaseerd op uitstaande woonkredieten van minder kredietwaardige ontleners in de USA. De hoge rente die deze kredietnemers moesten betalen waren zeer aantrekkelijk

omdat de meeste banken van oordeel waren dat de huizenprijzen  zouden blijven stijgen tot in de hemel. Toen eensklaps de huizenprijzen kelderen was het hek van de dam bij de banken die zich hadden verleiden door de mooi verpakte gestructureerde producten waar geen buitenstaander een vermoeden van had wat de inhoud kon zijn.

Niet van de minsten, zoals  UBS, Citigroup en Merrill Lynch waren de grote verliezers en zagen zich verplicht meer dan 75 miljard Dollar af te schrijven op de verliezen, geleden op hun gestructureerde producten. Daar bij kwam ook nog dat ook de daggeld markt, de markt waar banken elkaar dagelijks geld lenen, dreigde stil te vallen en een credit crunch (liquiditeitscrisis) kon veroorzaken. Wanneer de motor van de economie geen olie meer kreeg (geldliquiditeit) om de economie soepel draaiende te houden, schoot de machtige Amerikaanse Centrale Bank ter hulp om  het leed van de banken , bedrijven en gezinnen wat te verzachten. De vraag blijft nog echter of er nog meer onheil is te verwachten bij de banken? Tot en met vandaag is er geen duidelijk beeld te maken van de lijken die bepaalde banken eventueel nog hebben in de kast zitten. Hoog tijd dus volgens het IOSCEO dat alle banken kleur bekennen en zo snel als mogelijk de boeken zullen moeten open doen. Er is al wat vooruitgang gemaakt. De komende dagen en weken zullen banken hun resultaten voor 2007 publiceren. Het is meer dan waarschijnlijk dat ze dan ook schoon schip hebben gemaakt met eventuele verliezen in 2007. Dit kan immers ook fiscaal een flinke slok op de borrel betekenen voor de banken in moeilijkheden. Het IOSCEO heeft op een congres in Amsterdam een vier punten plan opgelegd aan financiële instellingen . Dit plan heeft maar één doel, de transparantie bij de banken te vergroten en zo het vertrouwen herstellen bij de marktparticipanten en beleggers.

Zonder te veel in het technische jargon terecht te komen, komt het er op neer, dat de banken de informatie van de activa belegd in gestructureerde producten, moeten verbeteren. Tevens moeten ze beter samenwerken met andere marktparticipanten met het doel de transparantie in de markt te verhogen en een vlotte liquide handel mogelijk maken.

Belangrijk volgens het IOSCEO is ook dat de banken periodiek moeten bekend maken welke bedragen en welke de weging is van de gestructureerde producten op hun balans of buiten hun balans. Op deze wijze kan elke belegger de risico’s van een belegging in een bankaandeel beter inschatten.

De vraag blijft echter hoe snel deze en andere regels van het IOSCEO geïmplementeerd kunnen worden voor de banken. Wij pleiten al jaren voor meer transparantie bij de banken in zowel hun eigen beleggingen en als in de beleggingsproducten voor hun klanten.

Transparantie komt iedereen ten goede en dus zou de vrees voor de concurrentie moeten wijken voor de transparantie. Als we zo ver zijn, hebben we geen enkele reden meer om niet te beleggen in bankaandelen. Totnogtoe is het echter nog niet zo ver. Wij onthouden ons dan ook van elke aankoop van bankaandelen totdat alle grote banken in de wereld hun resultaten voor 2007 hebben bekend gemaakt. Deutsche Bank heeft deze week als eerste kleur bekend.

Deutsche Bank heeft gezegd dat de problemen achter te rug zijn en omdat te bewijzen, verhoogt de bank het dividend met niet minder dan 12%. Uitkijken nu wat de andere groten in de financiële wereld gaan doen. Einde maart zullen we het heel waarschijnlijk weten. In de Indextimer kunt u elke week de bankresultaten volgen en zullen we aangeven wanneer wij zelf vinden dat beleggen in de banken weer winstgevend kan zijn. Wij geloven immers dat de grote winnaars van 2008 de bankaandelen zullen zijn.

Ze hebben hun les geleerd en de schade geïncasseerd. Nu maar afwachten wat ze zullen hebben te vertellen. Wij houden voor u de vinger aan de pols in de Indextimer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *