LADEN

Typ om te zoeken

Enorme kunstroof bij ABNAMRO

Laatste Nieuws

Enorme kunstroof bij ABNAMRO

De grootste kunstroof van deze eeuw, zo wordt het al genoemd, maar daarmee zou het de Nazi kunstroof in de tweede wereldoorlog (vorige eeuw) toch wat bagatelliseren. Dat lijkt me niet handig. Wel gaat het om ruim 16.000 stukken die net voor de overname van ABNAMRO doorgesluisd zijn naar een stichting onder leiding van Rijkman Groenink, die alle kunst voor 1 euro overnam.
Vreemde zaak, want heel de enorme collectie is opgebouwd met geld van de bank en daarmee van de aandeelhouders. Dat verkopen voor 1 euro is niet echt je aandeelhouders serieus nemen.
De overnemende partijen zijn ook niet blij, want de collectie is nooit getaxeerd, maar is minstens tientallen miljoenen waard, maar zou ook maar zo honderden miljoenen waard kunnen zijn. Dat is dus heel wat waarde die ineens vlak voor de verkoop uit de boedel verdwenen was.
Fortis lijkt zich hierover boos te maken en zou juridische stappen overwegen.

Wie de juridische eigenaar van de stichting is, is ook de vraag. Met welk recht heeft die stichting de kunststukken tot haar bezit mogen maken. De aandeelhouders waren de eigenaren, maar was het in hun belang deze collectie voor slechts één euro te verkopen?
Rijkman Groenink heeft nog weer wat uit te leggen.
Is hij zo’n kunstminnende weldoener die de collectie ‘voor het volk’ bewaard heeft, of heeft hij nu voor zichzelf een duurbetaalde baan gecreëerd als kunstdistributeur en kunsthandelaar die ‘namens de stichting’ nu mooi weer gaat spelen.

Het lijkt een streek te zijn, typisch voor een graaiende CEO. Wel sentimenteel doen over 16000 kunststukken, maar niet over alle medewerkers van ABNAMRO en de aandeelhouders, die mogelijk helemaal niet blij zijn met de verkoop en verdeling van heel het bedrijf. Als het nog een onafhankelijke stichting was geweest, maar nu heeft mijnheer in feite zichzelf verrijkt onder het mom van een stichting.
Benieuwd of hij ook hier weer weg mee komt.
Je vraagt je steeds weer af hoe ongehoord ver CEO’s mogen gaan. Ze staan letterlijk boven de wet en kunnen zich meten met de juridische onschendbaarheid van het koninklijke huis. In feite zijn ze de nieuwe adel.
Andermaal een nieuw dieptepunt voor beursgenoteerd Nederland, dat keer op keer bewijst dat het op juridisch vlak de bananenrepublieken nog boven zich moet dulden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *