LADEN

Typ om te zoeken

De vijver met aandelen

Laatste Nieuws

De vijver met aandelen

Als belegger kunt u alleen al in Amsterdam kiezen uit 140 aandelen. 140 aandelen en dan nog zijn nog niet alle sectoren die we in de zakenwereld kennen vertegenwoordigd. 140 aandelen is dus voor een goede spreiding te weinig om uit te kunnen kiezen. Gelukkig hebben we wereldwijd meerdere beurzen en zo kennen we opgeteld op de beurzen van de wereld zo’n 14.000 beursgenoteerde aandelen.
Als belegger heeft u dus keuze genoeg.
Toch is het zo dat uw bank u enkele beleggingsfondsen ter beschikking stelt, om uw keuze wat makkelijker te maken. Immers, uit 14.000 aandelen kiezen is zo lastig.
Hoeveel beleggingsfondsen zijn er daarmee ondertussen wereldwijd al?
– Wat dacht u van ruim 50.000 stuks…
Iedere bank levert een vol skala aan beleggingsfondsen die ieder voor zich weer beleggen in die 14.000 aandelen. Realiteit is echter dat de meeste beleggingsfondsen belegen in slechts zo’n 2000 aandelen. De rest van de aandelen blijft vaak uit beeld bij de beleggingsfondsen.
De banken maken het beleggers zo makkelijk dat ze de keuze voor die beleggers in feite verdriedubbelden.
Uw beleggingsresultaat wordt alleen maar minder, want beheerskosten, transactiekosten en andere verborgen kosten zorgen er voor dat het gemiddelde rendement over die 50.000 fondsen lager ligt dan het gemiddelde rendement op de 2000 aandelen waarin ze overwegend belegd zijn.
Kan ook niet anders in verband met die beheerskosten. De glazen gebouwen langs de snelweg en de niet misselijke salarissen van de beheerders moeten ook betaald worden. Bedenk u nog maar even voor u in beleggingsfondsen gaat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *