LADEN

Typ om te zoeken

China zet nationale energiecommissie op

Laatste Nieuws

China zet nationale energiecommissie op

De wereldwijde strijd om de resterende gas en olievoorraden wordt steeds grimmiger. China heeft nu een nationale commissie opgezet om overal op de wereld de belangen van China te verdedigen. Niet dat het nieuw is, want in Afrika zijn al heel wat Chinese soldaten te vinden die de belangen van China aldaar beschermen. China gaat het echter gestructureerder oppakken, want ze ziet dat vooral Amerika nog altijd contracten wegsnoept, omdat de markt de Chinezen nog niet kent en omdat Chinezen lang niet altijd commercieel gezien effectief te werk gaan.
Het is jammer dat Europa niet inziet dat de strijd om energie, voor over tien jaar en verder, nu gaande is. Europa is alleen maar bezig met gasleveranties uit Rusland en voor de rest wordt vertrouwd op oude contracten en aanvoer vanuit het Midden Oosten. In Europa gaan we er ook van uit dat de vrije markt ons zal redden. Iets waar zelfs Amerika totaal niet in geloofd. Amerika kent net als China een enorme regeringsinmenging daar waar het de nationale energievoorziening betreft. Op de één of andere manier blijft Europa maar slapen en worden de laatste conventionele olie- en gasvelden in de wereld op dit moment verdeeld tussen China en Amerika.
Bedrijven als Shell, Chevron en BP, waarop het Westen de laatste 100 jaar vertrouwde, doen tegenwoordig in de strijd amper nog mee. Die bedrijven worden nu geleidt door 3 delig kostuum werknemer/managers die alleen op een boortoren komen als er champagne geschonken wordt. Hun belang is vanwege de enorme optiebonussen alleen de winst die er nog is verdelen over minder aandelen. Daarom zien we overal terugkoopprogramma’s en zien we dat ze in de strijd om de laatste velden niet meer meespelen. Hun winst ligt niet in ondernemen en dat doen ze dan ook niet meer. Ze kopen nog vooral eigen aandelen in en teren in op de velden die ze vroeger gewonnen hebben en op de investeringen die ze ook jaren geleden gedaan hebben.
(Eerder uitgebreid gepubliceerd via www.beursaccent.nl)

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *