LADEN

Typ om te zoeken

Beleggen in losse munten

Laatste Nieuws

Beleggen in losse munten

Vooral voor de kleinere belegger is het veel leuker om te beleggen in zilveren munten, dan om te beleggen in een zilverrekening of in een heel klein aantal gouden munten. Ook ik ben zo begonnen.
Zilveren munten zijn relatief goedkoop. Het is ook in zekere zin leuk om ze te sparen. Immers kunnen ze in een album en je kan ook echt gaan zoeken naar bepaalde jaargangen of een bepaalde kwaliteit.
De waarde is in dat geval meer de hobby dan echt de bescherming tegen geldontwaarding.
Toch zit er wel een stukje bescherming in.
Aan de andere kant moet u zich realiseren dat de munten ‘los’ duurder zijn dan de verzameling.
Waarom ik dat zeg… u koopt de munten los. Daar een muntje, ergens anders een setje muntjes. Dat is in meerdere opzichten duur.
Als u de waarde ooit in één keer wilt verzilveren, dan is dat lastig. U verkoopt via Ebay eens een paar munten, via een markt etc. Vaak wordt de waarde van de collectie pas verzilverd door de erfgenaam…
Die krijgt ineens een verzameling munten in handen. Die persoon mist de kennis en ziet de hobby niet. Er wordt een muntenhandelaar gezocht en deze is bereid een aardig bedrag te betalen. Aardig bedrag, want wie had gedacht dat het album nog bijvoorbeeld 2500 euro op zou leveren…
Die muntenhandelaar is de grote winnaar, want los zijn de munten waarschijnlijk dan wel het viervoudige of nog veel meer waard. Het gemak voor de erfgenaam is in één keer een aardige som. Het geluk voor de munthandelaar is weer een prachtige collectie die weer los verkocht kan gaan worden. De munthandelaar verkoopt het ook niet in één keer en snel, dus zijn lage prijs is zo onrealistisch niet. Het is wel zuur als je je later gaat realiseren dat je 15.000+ euro inwisselde voor een snelle 2.500 euro. (*)
Als u ook voor uw erfgenamen een stuk echt waarde wilt vastleggen, koop dan gewoon zilver via www.goudrekening.biz. Immers krijgen ze dan bij verkoop ook echt de marktkoers en niets minder. Er mist dan wel de hobby…

(*) Als iemand een supercollectie heeft, met eigenlijk alleen maar gewilde zilveren munten van topkwaliteit, dan zal een inkoper zonder veel risico te nemen wel tot 90% van de waarde kunnen bieden… Als het een eerlijke inkoper is.
Feit is dat veel muntencollecties ook bestaan uit minder fraaie (gebruikte) munten die helemaal niet zo lekker in de markt liggen. Vaak zitten er ook koperen en messing munten tussen en is het een samengeraapt zooitje… De inkoper weet dan ook dat hij er waarschijnlijk heel lang mee bezig zal zijn. Tevens is de waardering dan veel moeilijker vast te stellen. De aankoop kan dan wel 15.000 gekost hebben, maar de kans is aanwezig dat slechts 2500 geboden zal worden.
Ik wil dus niet zeggen dat ALTIJD mensen een oor wordt aangenaaid door de inkopers. Je moet je zelfs afvragen of 2500 echt oneerlijk is. Het is snel geld en dat is ook wat waard. Een complete collectie verkopen is zo makkelijk niet. Die 2500 is dan misschien zo gek nog niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *