LADEN

Typ om te zoeken

Amerika in recessie

Laatste Nieuws

Amerika in recessie

Hoe kan het dat een zo geoliede economische machine als de Amerikaanse economie ineens in een recessie zou kunnen komen, terwijl in dat land in wezen op dit moment alleen de huizenmarkt en de leningenmarkten een probleem hebben? – De reden van de recessie is vooral het feit dat de Amerikaanse economie voor een enorm deel steeds afhankelijker is geworden van managers die geld heen en weer aan het pompen waren. De grote banken leverden een enorme bijdrage aan de economische cijfers door niets anders te doen dan dezelfde lening in meerdere producten steeds weer door te verkopen. Bij iedere stap werd de volledige omzet gerekend en werd er weer net zo vrolijk een provisie over berekend.
Nu de leningenmarkt totaal ineen is gestort is de omzet van de economie met honderden miljarden aan het afnemen. Amerika in recessie, terwijl van deze problemen vrijwel niemand iets merkt. Vanuit dit probleem bezien is het dus vooral een papieren recessie.

In 99,5% van Amerika is van de bovenstaande problemen namelijk niets van te merken. De lokale economie wordt door puur alleen de leningen crisis niet geraakt.
De fabrieken draaien nog, de banken zijn nog open en op een paar bankmanagers en beleggingsanalisten na, heeft iedereen zijn baan nog.

De enige pijn die wel reëel is, is de daling van de huizenprijzen. Laat het duidelijk zijn, dit is een ernstig pijnpunt dat miljoenen huizenbezitters raakt.
Heel veel Amerikanen die eigenlijk al geen huis zouden moeten bezitten, simpelweg omdat ze er het vermogen of inkomen er niet voor hebben, hebben de laatste jaren toch een huis gekocht omdat ze geen rente hoefden te betalen.
Die renteloze hypotheek, zo werd ze voorgehouden, zouden ze na twee jaar oversluiten naar een andere hypotheek, die vanuit de waardestijging van het huis gefinancierd zou worden.
Helaas echter, de huizenprijzen dalen en al die recente kopers hebben nu een probleem. Het is nu rente betalen, of het huis uit.
Zeker weten dat het een gevaar is, maar Ben Bernanke lijkt deze huizenbezitters te hulp te komen. De Amerikaanse rente wordt nu snel omlaag gehaald, zodat de rente op hypotheken zo laag mogelijk kan worden. Dan nog wordt het voor veel Amerikansen de broekriem aanhalen, maar met de lagere rente wordt een drama waarschijnlijk wel voorkomen. Niemand profiteert van gedwongen verkopen.

De Amerikaanse consument heeft minder te besteden heet het, maar is dat wel zo? Welke groep heeft minder te besteden? De groep die al weinig had. De onderkant van de samenleving, die een huis heeft gekocht dat ze eigenlijk niet konden betalen, die is nu slecht af. Natuurlijk is er wel een economische impact als die mensen hun bestedingen verminderen, maar zolang de veel grotere ‘middenklasse’ niet geraakt wordt, is Amerika nog sterk.

Natuurlijk verzwakt Amerika momenteel, maar het is een papieren verzwakking en een verzwakking aan de onderkant van de economie. Daarom zien we nu in feite niet zo’n enorme impact in de lokale economieën. Amerika draait op een aantal onderdelen beter dan ooit. Internet bedrijven doen prachtige zaken, technologische ontdekkingen lopen goed, de medische en farma hoek doen het prima.

Ik geloof dus nog niet zo in die economische crash van Amerika. Daarvoor liggen de problemen vooralsnog te geïsoleerd.
Er zijn wel gevaren, maar noem mij eens een moment in de geschiedenis dat er geen gevaren waren.

Tom Lassing
www.beursbox.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *