LADEN

Typ om te zoeken

Kapitalisme faalde?

Beleggers Nieuws

Kapitalisme faalde?

Is de ondergang van Lehman Brothers in 2008 een teken dat kapitalisme faalde, of is het juist een teken dat kapitalisme werkte, maar dat politici in feite daarna de werking van het kapitalisme in de weg gingen staan door de rest niet failliet te laten gaan?

In de financiële pers worden de meeste journalistenposities ingenomen door personen die vanuit hun opvoeding en opleiding ‘links’ zijn opgeleid.
Links, in de zin dat de overheid goed is en bedrijven zijn slecht.
Links in de zin dat bedrijven het verkeerd doen en de overheid moet ingrijpen om wat krom is recht te maken. (Rechts zou in theorie het aan de markt overlaten om krom recht te maken)
In 2008 hadden de grote banken failliet moeten gaan.
Ja, dat was heel erg geweest en het had een probleem gegeven, maar dan was het daarna ook over geweest.
Lehman brothers ging failliet omdat het, net als de andere banken overigens, haar risico’s totaal verkeerd had ingeschat.
Als een ondernemer dat in welke andere sector dan ook doet, dan gaat deze failliet, behalve als deze ondernemer een bedrijf als General Motors is. Alle andere ondernemingen gaan failliet. Banken echter niet. Banken worden gered, tenzij ze een luis in de pels zijn (DSB in Nederland, maar ook Lehman Brothers in Amerika).
Een luis in de pels van de andere banken. De andere banken die het goed geregeld hebben omdat ze heel diep in de politiek zitten.
Als een Duitse bankier jeuk heeft en zich wil krabben, dan moet hij goed opletten dat hij Angela Merkel niet oneerbaar aan het betasten is. Zo diep zit de financiële wereld in de politiek. Op een paar partijen na en die a-politieke financiële partijen zijn de afgelopen jaren vakkundig uit de markt gesneden.
Kapitalisme had korte metten met de bankiers gemaakt.
Wat er echter gebeurde had niets met kapitalisme te maken. De politiek greep in voordat kapitalisme haar helende werk kon doen. De politiek greep in en hierdoor maken bedrijven nu de dienst uit. Bedrijven waar politici na hun politiek loopbaan een baan gaan vinden.
Het is daarom ‘corporatisme’ waar we in leven. Waar we naar toe moeten is kapitalisme. Het geeft te denken dat op dit moment het meest kapitalistische land ter wereld China is. Kan je nagaan hoe ver kapitalisme af staat van de huidige economische situatie.
Helaas hebben financiële journalisten dat nog altijd niet door. Die hebben het nog over de redding van de economie door ingrijpen van de politiek…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *