LADEN

Typ om te zoeken

Je aandelen uitlenen, een goed idee?

Beleggers Nieuws

Je aandelen uitlenen, een goed idee?

Bij InterActive brokers is het mogelijk je aandelen ‘uit te lenen’. Je krijgt daar als belegger een vergoeding voor.
Leuk zo’n stukje extra rendement.
Toch?

Maar wie leent dan je aandelen en waarom hebben ze daar vergoeding voor jou voor over?

Die uitgeleende aandelen worden verstrekt aan beleggers die short gaan op dezelfde aandelen. Beleggers dus die er van uit gaan dat deze aandelen omlaag zullen gaan. Je geeft ze daarmee in feite munitie om die positie in te zetten. We weten allemaal dat het de laatste jaren vaak is voorgekomen dat zo’n aandeel ‘ineens’ te maken krijgt met geruchten in de markt en boem… de koers 50% onderuit.
Degenen die het gerucht in de markt brachten, konden dat winstgevend doen, omdat er genoeg beleggers waren die tegen een geringe vergoeding hun aandelen ter beschikking aan hen stelden. Zo hoefden ze niet naakt short te gaan.

Gezien de voorbeelden van de laatste jaren raad ik het ten sterkste af om uw aandelen voor uitlenen ter beschikking aan derden te stellen. U heeft daar, op de geringe vergoeding na, alleen maar nadeel van. Een vals gerucht de markt in brengen is tegenwoordig zo gedaan en de shorters kunnen maximaal profiteren als ze maar genoeg geleende aandelen hebben kunnen verkrijgen.
Ik ben van mening dat shorters een rol in de markt spelen en hun plaats ook verdienen, maar ik ben er op tegen om een alcoholist een krat drank in bewaring te even.
De vergelijking gaat ongetwijfeld mank, maar ik leen mijn aandelen niet uit. U weet nu waarom.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *