LADEN

Typ om te zoeken

Is Rusland het risico waard?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is Rusland het risico waard?

Russische aandelen zijn spotgoedkoop. Geen verrassing gezien de spanningen waarmee Rusland te maken heeft. Het land is in de val getrapt die Amerika had gezet. Rusland heeft zich verbonden aan de Russische bevolking in de Oekraïne en is vervolgens heel dom omgegaan met de halfslachtige sancties vanuit Europa.
Europa tergde Rusland niet door sancties aan het land op te leggen, maar deed dat door de sancties slechts persoonlijk op te leggen aan enkele belangrijke Russen die het voor het zeggen hebben in de politiek en de economie.
Die aanpak maakt dat deze machtige mannen in Rusland zwaar geïrriteerd raakten en vanuit die irritatie werd wederom een enorme fout gemaakt.
Rusland zou Europa wel even straffen door dan zelf tegensancties te nemen. De import van veel Europese spullen werd aan banden gelegd. De gevolgen waren groot, maar vooral voor Rusland. Op korte termijn waren enkele aanbieders in Europa het haasje. Bedrijven die veel met Rusland zaken deden, hebben te lijden van de sancties. Die bedrijven gaan nu hun aandacht en producten elders naar toe brengen.
Ondertussen is in Rusland een tekort aan van alles en nog wat en de kosten voor consumenten lopen hard op. Daarmee slaat de inflatie toe. Winkels raken weer leeg en wat er is, is vaak te duur voor de gewone consument.
Russische beleggers hebben het vertrouwen verloren. Aankondigingen dat buitenlandse beleggers eventueel onteigend zouden worden hielpen niet het vertrouwen in de Russische beurs te houden.
Hoe ver zal Rusland gaan in het omzetten van dreigementen in daden? De naasting van aandelen van buitenlandse beleggers zou het vertrouwen in Rusland volkomen wegnemen. Ik denk niet dat Rusland zich dat kan veroorloven.
Je moet beleggen in de beurs als het bloed door de straten stroomt. Kijken we naar Oost Oekraïne, dan klopt dat helaas letterlijk.
De situatie in Rusland is vooral figuurlijk zo dat het economische bloed door de straten loopt. Hoe dan ook, niemand die er nog vertrouwen in heeft. Veel Russisch geld is dan ook Rusland al ontvlucht en naar het westen toegebracht. Daarmee de beurs van Rusland nog weer een slag toebrengende.
Fundamenteel is dat een goed moment om in te stappen.
Je moet echter maar durven. Eerder deze week zag ik nog heel wat aandelen 4% of meer in één dag verliezen… Daarbij blijft de Roebel maar waarde verliezen. Ook dat moet dan via uiteindelijke koersstijgingen van de aandelen weer ingehaald gaan worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *