LADEN

Typ om te zoeken

Holodomor en de grote depressie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Holodomor en de grote depressie (Tom Lassing)

De jaren dertig van de vorige eeuw waren voor de mensheid geen beste tijd. De Russen brachten Oekraïne er onder door een doelbewuste uithongering van de opstandige bevolking. Er kwamen zeker drie miljoen Oekraïners van de honger om. Veel van de massagraven werden 10 jaar later aan de Duitsers toegeschreven.

Het kwam de Russische propaganda machine toen immers bijzonder goed uit om die al aanwezige massagraven aan de Duitsers toe te kunnen schrijven. Tot op de dag van vandaag worden bepaalde Russisch-communistische misdaden in de regio nog altijd ten onrechte aan de Duitsers gekoppeld.
De economische crisis, die in 1929 in de VS begon, raakte Europa ook hard.
Wat echter in de VS nooit veel aandacht heeft gekregen, is hoeveel levens tijdens die crisis in de Verenigde Staten verloren zijn gegaan. De cijfers zijn meer dan schokkend. 7,5 miljoen Amerikaanse kinderen zijn in de jaren dertig doodgegaan. Dat is dus echt alleen in de VS!
NIET ÉÉN standbeeld bestaat er voor deze verhongerde kinderen.
Ze zijn letterlijk vergeten.
Boerengezinnen verlieten de boerderij met 10 personen en kwamen jaren later met 8 terug. De kleinste kinderen waren van honger en ziekte omgekomen en men dacht er vanuit de autoriteiten niet meer aan. Niemand die de totale optelsom maakte.
De vraag is nu of deze massale sterfte vergelijkbaar is met de holodomor.
Een boze Rus vond van wel en is in de VS onderzoek gaan doen.
De Russen hadden in de jaren dertig een Oekraïne strategie en die strategie was uithongering. In de VS ging het om een uit de hand gelopen financieel bestel en een verkeerde reactie van de FED daarop.


Was dat moord? Of was het “oeps, academisch foutje”, jammer dan.
Nooit heeft de FED of de Amerikaanse regering uitgesproken dat er enige verantwoordelijkheid bij hen lag voor het de bevolking aangedane leed.
In feite is de FED met hun toenmalige rampzalige beleid een enorme moordmachine gebleken. Naast de 7,5 miljoen kinderen zijn er tijdens de grote depressie ook tenminste 2,5 miljoen volwassenen door de crisis van honger en ellende omgekomen. Dat wil dus zeggen dat minstens 10 miljoen mensen hun leven verloren omdat de experts van de FED een inschattingsfoutje maakten. De geschiedenis is die 10 miljoen doden vergeten.
Ze maken zich in de VS enorm druk over de 650.000 doden van de burgeroorlog. Ze publiceren ook graag over de drie miljoen doden in de holodomor, en helemaal graag over de stug volgehouden zes miljoen Joodse doden in de Tweede Wereldoorlog. Maar de eigen 10 miljoen doden van de grote depressie vergeten ze. Is dat domheid, stupiditeit of struisvogelgedrag?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *