LADEN

Typ om te zoeken

Een interessante goudmijn

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Een interessante goudmijn

Ik heb eerder deze week een video gemaakt over het werken met vreemd geld.
Een mooi voorbeeld gaf Elon Musk deze week. De rijkste man van de wereld wil bij beleggers één miljard dollar ophalen om een AI startup uit de grond te stampen.
Waarom moet hij geld op halen?
Hij heeft het cash in zijn achterzak zitten.
De man is schat en schat rijk en wil toch alleen maar ondernemen met vreemd geld!
Waarom?
Nu, de voornaamste reden is dat dit lucratiever is dan werken met je eigen geld. Musk mag dan wel schatrijk zijn, maar hij weet ook dat je rendement extreem veel beter is als je met vreemd geld werkt. Na zijn mislukte Twitter overname (ook met een flink deel vreemd geld overigens) weet hij weer donders goed dat het ook mis kan gaan. Hij wil dus zijn risico omlaag afdekken, terwijl hij zijn winstkansen maximaal maakt.
Zo werkt dat.
De goudmijn die ik in het lunchwebinar besprak heeft dat ook begrepen. Wat ze deden, was een concurrent kopen met eigen aandelen. Ook een vorm van vreemd vermogen, want je hoeft er geen cash geld voor uit te geven. Je zegt in feite tegen je aandeelhouders, ik pak even een deel van jullie aandelen (namelijk een nieuw uit te geven deel van de aandelen) en ik koop er een ander bedrijf mee. Nadeel is meer aandelen, voordeel is meer ‘bedrijf’, want het overgenomen bedrijf is dan ook onderdeel van het totale bedrijf geworden.
Kijk hier naar de video

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *