LADEN

Typ om te zoeken

700 triljoen aan derivaten

Beleggers Nieuws

700 triljoen aan derivaten

Schrikbarend wat mij betreft dat we op een nieuw record staan voor wat betreft de waarde van de uitstaande derivaten. Schrikbarend en schokkend, want horen we niet overal van banken die meer eigen kapitaal moeten hebben? Horen we niet van pensioenfondsen die minder mogen beleggen? Als deze grote spelers zich er niet mee inlaten, wie heeft er dan zoveel geld om de onderliggende waarde te kunnen leveren?

De schokkende waarheid is dat het een luchtbel is. Die onderliggende waarde is er niet. Partijen die in feite al failliet zijn en dat weten zijn nu derivaten op lucht aan het uitgeven.
Ze hopen op winst op de positie, zodat straks de positie gesloten kan worden en winst gemaakt wordt op een investering van lucht.
Gaat het goed, dan zullen we de luchtbel ook weer zien verdwijnen alsof ze nooit heeft bestaan. Gaat het niet goed, dan is MF Global slechts een waarschuwing geweest. Net zoals Lehman Brothers dat was, of Fannie Mae, of…

Ach, we kregen al waarschuwingen genoeg. We willen gewoon niet luisteren.

Als dit mis gaat, dan zal als een kaartenhuis bedrijf na bedrijf omvallen omdat de garanties die afgegeven werden waardeloos blijken te zijn. Bedrijven die nu nog groot en krachtig zijn, kunnen morgen failliet zijn. Simpelweg omdat hun bezit in feite gebakken lucht is. Ik ben er van overtuigd dat heel wat CEO’s niet eens beseffen dat hun bezit slechts gebakken lucht is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *