LADEN

Typ om te zoeken

Geschreven put opties

Opties Uncategorized

Geschreven put opties

Eén van de meest omstreden beleggingen van Warren Buffett is zijn gigantische instap in de wereld van optie beleggen geweest. Toen de indices in 2008 begonnen met dalen heeft hij, buiten de beurs om, met partijen afspraken gemaakt waarbij hij in enorme hoeveelheden put opties schreef op belangrijke indices. Voor de banken met wie hij de deal aanging was het een stuk zekerheid over hoeveel hun investeringen in een bepaalde index zeker waard zouden zijn.
De banken wisten meer van de markt en dachten Warren Buffett met deze optiedeal klem te zetten. De banken gingen er namelijk vanuit dat de beurzen extreem hard zouden dalen (hetgeen klopte). Alleen wat de banken niet verwacht hadden, is dat de beurs ook weer snel zou herstellen.

De zekerheid over de investeringen die de banken wensten, koste de banken in totaal meer dan 5 miljard dollar. Geld dat Warren Buffett op voorhand al van ze kreeg voor het feit dat hij Berkshire Hatheway garant stelde voor die stand van de indices.

Halen de indices de uitoefenstand niet, dan moet Berkshire Hathaway het verschil overmaken naar de banken. Berkshire Hathaway is voor een fors deel een verzekeringsmaatschappij en met deze actie heeft Buffett de exposure vaqn zijn verzekeringsbedrijf wat breder getrokken.
Buffett is echter niet gek… Indices worden steeds samengesteld uit de sterkste bedrijven. Zwakke broeders verdwijnen, sterkere komen er in terug. Dat alleen al staat er garant voor dat de druk omhoog altijd aanwezig blijft. De grootste en sterkte bedrijven komen in de index. De index kan het dus over een langere tijd bezien beter doen dan de gehele beurs of de gehele economie.

Toen Warren Buffett de Put opties schreef, hoefde hij vrijwel geen margin aan te houden. Hij kon dus de ontvangen 5 miljard direct inzetten. Nu had hij het geld al niet nodig, maar met dat geld heeft hij daarna zowel Goldman Sachs als General Electric geholpen door er beleggingen in te doen. In Goldman Sachs werd al een enorme winst gerealiseerd en de belegging in GE staat nu al op minstens 10% winst terwijl de koers van GE nog altijd onder de aankoopkoers staat. Warren kon net zoals bij de opties de voorwaarden dicteren.

De resultaten van Berkshire Hathaway zullen naar alle waarschijnlijkheid weer heel erg mooi zijn dit jaar. Ik ga met de Insiders waarschijnlijk binnenkort iets met opties op Berkshire doen. We staan ondertussen al heel mooi op winst in deze investering.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *