Heimwee naar de gulden? Ik mag dan wel hopen dat het heimwee naar de zilveren gulden is. De gulden zoals we die in onze portemonnee hadden was namelijk tot 1967 voor zoiets als 70% van zilver.
Dat was nog echt geld.
Het werd echter te duur en politici wilden in feite met steeds minder onderpand gaan werken. in 1967 werd zilver uit de munten gehaald en in 1974 werd in Nederland heel de zilver en goudstandaard losgelaten. Onze huidige Euro is dus, net zoals de gulden die we verlieten, niet gedekt door edelmetalen.
Maar wat kost dan zo’n ‘echte’ zilveren gulden dan tegenwoordig nog?
Ik kon recent bij Silver Mountain nog een partijtje zilveren guldens kopen voor slechts 3,50 euro per stuk. Het geeft aardig aan hoe het met de inflatie is gelopen. Een gulden van 1967 is nu omgerekend 7,70 gulden waard.
De vraag is of daarmee die zilveren gulden wel genoeg waard is. Het is niet voor niets dat ik nog altijd zilver bij aan het kopen ben. Ik ben namelijk van mening dat zilver nog altijd veel te laag gewaardeerd wordt.
Of de zilveren gulden (of rijksdaalder) de beste investering is, dat moet iedereen voor zich weten. Ik heb er in ieder geval een aantal gekocht. Ik heb daarbij ook via een veiling specifiek de jaartallen 1929, 1930 en 1931 gekocht. Die leken me juist wel ‘leuk’ vanwege het feit dat de wereld toen ook in een enorme crisis verkeerde. Of die dan meer waard zijn dan guldens uit bijvoorbeeld 1965 betwijfel ik. De zilverwaarde is in ieder geval dezelfde. Echt een verzamelaarwaarde of een zeldzaamheidswaarde zit er volgens mij nog niet in. Ook gouden tientjes doen normaal gesproken niet veel meer dan de goudwaarde. Ze zijn immers niet echt zeldzaam, op een paar jaartallen en versies na. Een Wilhelmientje met lang haar heeft wel een verzamelaarwaarde. Die heb ik dan helaas ook nog niet.