Is de zwakke Dollar een voorteken van een Beurscrash?
Niemand kan er langs kijken. De EURO is de jongste weken fors gestegen t.o.v. de Dollar.
Het ziet er dan ook naar uit dat een Amerikaanse economische crisis onvermijdelijk is en de aandelenmarkt af stevent op een nieuwe beurscrash. Wij gaan helemaal niet akkoord met de visie van deze zogenaamde doemdenkers waaronder ook de vorige gouverneur van de Amerikaanse Centrale Bank, Alan Greenspan. Waarom deze man nog altijd de show wil stelen, is voor mij een raadsel.
Voor ons staat het vast dat een zwakke Dollar positief is voor de aandelenmarkt. Een zwakke dollar betekent immers dat Amerikaanse bedrijven veel goedkoper kunnen exporteren en concurreren op de wereldmarkten dan voorheen.
Maar er is meer, grote Amerikaanse multinationals maken fantastische winsten op hun investeringen in het buitenland.
Wanneer zij voorbeeld de EURO/USD winsten terug omzetten in USD/EURO, dan komt een niet onaardig bedrag in hun cash laatje terecht.
Op 1 januari 2003 kregen we voor één Euro 1.04 Dollar en vandaag krijgen we voor één Euro 1.43 Dollar of een stijging van 38% op vijf jaar.
Gedurende deze periode steeg de S&P500 index met niet minder dan 87% of gemiddeld 13,30% per jaar en de EuroStoxx index beloonden Europese beleggers met een koersreturn van niet minder dan 104% of gemiddeld 21% per jaar.
De Amerikaanse economie groeide met 14,8% of ongeveer 2,8% per jaar en de Amerikaanse bedrijfswinsten stegen met niet minder dan 97%.
Het zal u nu wel duidelijk zijn dat de dalende Dollar zeker niet negatief was voor de aandelenbeurs, de Amerikaanse economie en dus ook niet voor de bedrijfswinsten en de aandelenkoersen..
Meermaals horen of lezen we ook in de financiële pers dat een dalende Dollar negatief is voor de aandelenbeurs omdat een zwakke Dollar de inflatie zou aanwakkeren. Kijken we naar het verloop van de inflatie sinds 2002 dan moeten we brandhout maken van deze stelling. De stijging van de inflatie in 2004 en 2005 was zuiver te wijten aan de explosieve groei van de Amerikaanse economie.
De inflatie stijgt wanneer de economie fors aantrekt en daalt wanneer de economische groei vertraagt.
De inflatietrend heeft dus geen enkele invloed op de Dollarkoers. De recente vertraging van de economische groei is ook vandaag de reden waarom de inflatie zo laag blijft in de VS.
Wat zijn nu de pro en contra van een zwakke Dollar voor de belegger?
Voor zowel Amerikanen als Europeanen is het voordeel dat een zwakke Dollar de Amerikaanse aandelenkoersen doet stijgen.
De bedrijfsleiders van de grote Amerikaanse multinationals zullen dat graag bevestigen. Zo haalt bijvoorbeeld IBM 61% van zijn winsten buiten Amerika.
Cisco en Pfizer realiseren respectievelijk 48 en 47% van hun winsten uit buitenlandse activiteiten.
Zowat elke multinational in de S&P500 index heeft overzeese vestigingen en geniet dus van de zwakke Dollar.
Het zal nu wel duidelijk zijn dat wanneer elke Amerikaanse multinationaal die actief is in Europa en de EURO winsten transfereert naar Amerika, veel meer Dollars zal ontvangen dan enkel blijkt uit de overzeese bedrijfswinsten. Deze valutawinsten zullen zeker terug te vinden zijn in de USD resultaten van het derde en vierde kwartaal van dit jaar.
De analisten verwachten dat de bedrijfswinsten slechts met een kleine 2% zijn gestegen in het derde kwartaal.
Het is zo goed als zeker dat de multinationals mede door de zwakke Dollar en de stevige economische groei op de wereldmarkten, het veel beter zullen hebben gedaan dan de gemiddelde groei van 2%.
Een zwakke Dollar is voor elk Europees gezin voordelig. De prijzen van olie als gas zijn de jongste weken fors gestegen op de wereldmarkten en dank zij de zwakke Dollar krijgen Europese gezinnen niet de volle rekening gepresenteerd.
De Europese industrie ziet de prijzen van grondstoffen stijgen maar krijgt mede door de zwakke Dollar eveneens niet de volle rekening aangeboden van de prijs schommelingen op de wereld markten.
De Europese aandelenkoersen zullen ook in de toekomst in het spoor van de grote Amerikaanse indexen blijven en Europese beleggers zullen dus mee genieten van de prestaties van de grote Amerikaanse multinationals.
Het is echter niet allemaal rozengeur en zonneschijn voor Europese beleggers. Het is zonder meer duidelijk dat de Europese Centrale bank zich zorgen maakt over de stijgende inflatie in Europa. Aan de ene kant zou een rentedaling de Europese economische motor een injectie kunnen geven, maar aan de andere kant kan een rentedaling de inflatie verder doen aanwakkeren. De ECB staat dan ook voor een groot dilemma en zal denkelijk de rente de komende tijd niet wijzigen.
Prognose aandelenmarkt op basis van de zwakke Dollar
De Dollar daling over de jongste vijf jaar heeft geleid tot een forse stijging en niet daling van de
Amerikaanse en Europese aandelenkoersen.
Amerikaanse bedrijven hebben de jongste jaren hun focus verlegd naar het buitenland en plukken daar nu de vruchten van.
Ook aandelenbeleggers genieten mee van de Dollar daling en het effect daarvan op de Amerikaanse bedrijfswinsten.
Zolang de Amerikaanse bedrijfswinsten groeien, de rente laag blijft en de inflatie stabiliseert of daalt, zullen zowel de Amerikaanse als Europese aandelenkoersen goed gedijen en raden we lange termijn beleggers aan niet te panikeren bij periodieke koersdalingen die er nu eenmaal altijd zullen zijn en niets te maken hebben met de onderliggende fundamentele trends.
Wenst u voortdurend op het juiste aandelenspoor te blijven, dan is IBS Index Timer het juiste beurskompas voor u.