LADEN

Typ om te zoeken

Niet Warren Buffett, maar Bank of Amerika

Laatste Nieuws

Niet Warren Buffett, maar Bank of Amerika

Tot verrassing van velen is het niet Warren Buffett die een koopje in de subprime leningmarkt opgepakt heeft, maar is het Bank of Amerika dat met een kapitaalinjectie van twee miljard dollar Countrywide van de ondergang redt.
Bank of Amerika heeft daarmee een prima deal, want ze hebben nu convertible gekocht die ze mogen inwisselen tegen 18 dollar. Gisteren stond Countrywide al boven de 21 dollar per aandeel.
Er is wel een restrictie. Als Bank of Amerika kiest voor inwisseling, dan moet ze die aandelen tenminste 18 maanden aanhouden.
Hoewel de problemen bij Countrywide groot zijn, is het ook wel zo dat hun problemen nu wel duidelijk zijn. Het lijkt er dus op dat Bank of Amerika hiermee amper gokt.
Veel gevaarlijker zijn nu banken die nog niet bekendgemaakt hebben welke risico’s ze nog lopen. Het is dan ook de vraag hoeveel banken er zijn die nu niets zeggen in de hoop dat het probleem zich vanzelf oplost. Als die zich alsnog niet vanzelf oplossen, komen er dus nog echt heel schrijnende gevallen boven water.
Overigens nog een belangrijk detail… Countrywide was twee weken voor de problemen nog door een belangrijke broker/ratingfirma beoordeeld met een ‘buy’. Twee weken later waren ze op een haar na failliet.
Het geeft goed aan hoe weinig de brokers, maar ook de ratingorganisaties feitelijk weten en kunnen beoordelen. Om het wat lullig te stellen, ze gokken feitelijk maar wat, want echt inzicht in de materie hebben ze niet.
Als brokers en ratingorganisaties met honderden analisten al zo falen, op welke gronden moet een particuliere belegger dan besluiten tot koop of verkoop? De vraag roept zich op of het met het falen op zulke niveaus al niet duidelijk is dat beleggen dus blijkbaar echt dobbelen is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *