LADEN

Typ om te zoeken

Kan het ook in de Benelux voorkomen?

Laatste Nieuws

Kan het ook in de Benelux voorkomen?

Gisteren in de Beursbox nieuwsbrief het bericht dat een kleine Amerikaanse verzekeraar ‘droog’ kwam te staan. Is zoiets ook in de Benelux mogelijk? Ja, het kan, maar het is nu nog niet erg waarschijnlijk. Hoewel ook bij ons een bepaald percentage van de leningen altijd wel oninbaar blijkt te zijn, is er hier geen extra groot probleem ontstaan. De reden is dat hier in Europa geen enorme hoeveelheden hypotheken en leningen vertrekt zijn zonder voldoende onderpand en dat die hypotheken en leningen vervolgens ook niet nog eens in vervolgproducten werden verpakt en verkocht.
Toch kan, als het onderlinge vertrouwen in de banken/verzekeraarssector wegvalt, ook hier een aantal partijen snel droogvallen. Immers is het voor de kleinere verzekeraars en leningverstrekkers noodzakelijk dat ze zelf ook geld kunnen lenen. Als ze de toegang tot de geldmarkt onmogelijk gemaakt wordt, dan is het een kwestie van dagen voordat de problemen ontstaan.
In Amerika dachten ze ook niet dat het uiteindelijk zo snel kon gaan. De verzekeraar van gisteren had al wel 90% van de eerste beurswaarde verloren, maar had tot eergisteren een prachtige A klassering van de ratingbureaus.
Helemaal uit de lucht kwamen de problemen echter niet vallen, want al eerder was aangegeven dat ze moeilijk aan nieuw geld konden komen en het uitstellen van de jaarcijfers was natuurlijk ook een teken aan de wand. Het bedrijf was jaren achtereen prachtig winstgevend, had geen grote exposure tot de subprime markt, maar kwam in de problemen omdat ze door het afgenomen vertrouwen simpelweg geen nieuw geld konden krijgen.
Hoe herkennen we die patronen in de Benelux?
Allereerst door de ECB of de nationale banken. Als die noodkredieten gaan verstrekken (zoals ze al doen) dan is er wat aan de hand. We zijn dus in ieder geval gewaarschuwd. Vervolgens is het de vraag hoe snel we die noodkredieten kunnen koppelen aan bepaalde ondernemingen… Dat kan ik niet inschatten. Tot nu toe is alleen Northern Rock open daarover geweest. U weet wat er mee gebeurd is. Dat geeft geen hoop op veel openheid in de markt. We horen het waarschijnlijk een dag te laat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *