LADEN

Typ om te zoeken

Het optie dilemma

Laatste Nieuws

Het optie dilemma

Beleggers die veel in optiestrategieën doen, klagen steen en been bij Euronext over het feit dat er aan de onderzijde van de markt vrijwel geen optieseries bij komen. Euronext zegt wel toe dat ze hun leven zullen beteren, maar is bang dat er vrijwel geen handel in die series zal zijn en houdt daarom de hand op de knip. We zitten hier dus in een knoop, want zonder die series zijn opties minder interessant en zal de handel in opties verder afnemen. Met de opties zal de al afnemende optiehandel over meer series verdeeld gaan worden en zal inderdaad de handel dun kunnen worden.
Wat wil Euronext nu eigenlijk?
Als ze het optieproduct willen blijven voeren, dan moeten ze het ook goed doen. Zo moeten ze ook duidelijker communiceren welke optieseries er beschikbaar komen. Opties zijn indertijd als defensief middel in de markt gezet, maar Euronext levert nu vooral offensieve series. Heel hun verhaal over de defensieve eigenschappen van opties kan dus in de prullenbak, want de series die voor een goede defensieve strategie nodig zijn, die worden niet meer (tijdig) geleverd.
Om het minder aardig te zeggen, bij Euronext is de kennis over opties al enkele jaren geleden vertrokken en binnen de beurs onderneming is er simpelweg niet meer voldoende kennis en capaciteit aanwezig om Euronext dit product te mogen laten voeren. Het wordt dus tijd dat de AFM hier ingrijpt en andere partijen, die (nog) wel de kennis en kunde in huis hebben, de licentie geeft om opties uit te geven.
Beleggers in Nederlandse opties doen er momenteel goed aan zich te oriënteren op de Amerikaanse optiemarkt, want ik sluit niet uit dat het er uiteindelijk op neer gaat komen dat de gevorderde optiebelegger hier in Nederland niet meer terecht kan.
Heeft u klachten over de opties van Euronext, stuurt u deze dan naar de AFM! Ik verwacht niet dat die snel (durven te) handelen, maar ze kunnen dan niet over enkele jaren zeggen dat ze er niets van geweten hebben.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *