LADEN

Typ om te zoeken

De twee oorzaken

Laatste Nieuws

De twee oorzaken

De Subprime crisis is ontstaan door twee oorzaken, namelijk de combinatie van dalende huizenprijzen en zeer slecht doordachte financiële producten. Hierdoor is een enorm wantrouwen ontstaan richting banken en hypotheekverstrekkers.
De reden daarvoor is dan weer het feit dat sommige banken zelfs niet bij benadering kunnen zeggen voor hoeveel ze het schip nu ingaan. Hierdoor lopen de schattingen van analisten uiteen van tussen de 100 miljard tot 400 miljard die in totaal afgeschreven moet worden. Wetende dat we nu ongeveer op 65 miljard aangekondigde afschrijvingen zitten, houdt het in dat we in het beste geval pas net over de helft zijn en in het ergste geval nog 7/8e aan ellende voor de boeg hebben.
De markt loopt vooruit. Dat doet ze altijd. Het kan dus best zijn dat we binnenkort al wel weer gaan stijgen omdat we op dat moment dan al voldoende op de ellende vooruit zijn gelopen. Het heeft er mee te maken of gaandeweg duidelijk kan worden hoe groot de schade nu eigenlijk is.
Je vraagt je af, waarom hebben de CEO’s van banken en financiële instituten zulke enorme lonen mogen verdienen?
Welke prachtige resultaten hebben ze achteraf gezien dan precies behaald? Ze behaalden het alleen met enorm gokken en enorme risico’s nemen. Nu gaat alle speculatieve winst weer verloren, maar geen CEO die de vroeger ten onrechte verkregen bonus moet inleveren. Het enige dat we zien is dat ze volgend jaar toch weer een hogere beloning gaan krijgen. De vraag roept zich op, waarom dan toch?

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *