LADEN

Typ om te zoeken

De relatie tussen LTCM en Goldman Sachs

Laatste Nieuws

De relatie tussen LTCM en Goldman Sachs

LTCM was ooit een zeer beroemd hedge fund onder leiding van enkele Nobelprijs winnaars op economisch gebied.
Dit zou het neusje van de zalm zijn. Een fonds beheerd door de slimste mensen op aarde, de meest intelligente insiders van de financiële wereld. De rendementen waren als volgt: 20% rendement in 1994, 43% in 1995, 41% in 1996 en 17% in 1997.
Daarna moest het fonds met veel geld gered worden omdat het onderuit ging op het risico dat ze genomen hadden.
Wat ging er precies mis?
Na de ineenstorting mochten Goldman Sachs medewerkers de boeken van LTCM bekijken. Tot hun schok zagen ze dat de knappe koppen van LTCM dezelfde posities hadden ingenomen als de traders van Goldman Sachs, alleen hadden ze een veel grotere hefboom gebruikt. Goldman Sachs had dus een enorme fee betaalt aan grappenmakers die dezelfde trucjes uithaalden. Het enige verschil was dat ze minder eigen kapitaal gebruikten en daarom meer rendement scoorden. Een les die Goldman Sachs goed geleerd had, want daarna was het Goldman zelf die deze truc ging toepassen. LTCM werd gered door de FED en de overheid en dat was ook precies waar Goldman Sachs op terugviel toen uiteindelijk in 2008 ook voor hen het doek viel.

Was dit het dan voor die risicovolle handel? Neen pertinent niet. Tot op de dag van vandaag worden dezelfde trucjes toegepast en gaat men onverminderd door. De FED en over overheid zeggen dat ze niet meer gaan helpen, maar de bankiers geloven daar niets van. Immers, ze zijn ‘too big to fail’. Ze kunnen en zullen daarom alles maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *