LADEN

Typ om te zoeken

De neergang van een wereldmacht

Laatste Nieuws

De neergang van een wereldmacht

Er speelt nogal wat in de oliemarkt en laat die oliemarkt nu de basis zijn van Amerika’s macht. Supermacht Amerika heeft op de top van haar macht aangegeven dat olie voortaan in dollars afgerekend diende te worden. Dit hield in dat Amerika in feite de macht over de olie had. Andere landen hadden vanaf dat moment altijd dollars nodig om olie te kunnen kopen. Dollars die Amerika voor 1 cent per dollar kon laten drukken en waarop ze dus 99 cent winst kon maken.
Dat was de top van haar macht. Bush heeft de afgelopen zeven jaar de macht van Amerika behoorlijk uitgehold. Zelfs de OPEC is nu begonnen te praten over het verhandelen van olie in andere valuta. Dit volgens eigen zeggen omdat de dollar maar blijft dalen. Dat is namelijk een feit dat iedereen boos maakt. Iedereen moet voor olie dollars aanhouden, maar Amerika is haar dollar bewust aan het devalueren. Dat is gunstig voor Amerika, maar ongunstig voor de rest van de wereld. Amerika’s leger wordt nu door een paar duizend ‘opstandelingen’ vastgezet in Irak en Afghanistan. Ze is nu niet in staat om in de rest van de wereld een vuist te maken. Haar enorme financiële macht heeft ze recent zelf ondermijnt door de subprime crisis.
De wereld is het gedrag van Bush en daarmee in feite van Amerika zat.
Amerika heeft haar macht en weelde overduidelijk over de rug en dankzij de rest van de wereld. Als de olie voortaan in Euro’s of andere valuta betaalt gaat worden, dan wordt de rijkdom eerlijker over de wereld verdeelt. De Euro is voor Europa het gunstigst, want dan kunnen wij ineens voor één cent per euro geld gaan drukken. Dat zal de rest van de wereld ons niet gunnen, want macht heeft Europa niet. Het kan ook best zijn dat het meerdere valuta gaan worden. Hoe dan ook, het zal Amerika schaden en steeds minder mensen die daar wakker van liggen. Bush heeft alle goodwill die Amerika had vanwege vooral de twee wereldoorlogen weten te verspelen. Alle morele argumenten om ‘voor’ Amerika te zijn, zijn weg. Amerika heeft nu de martelpraktijken die schurkenstaten altijd hanteerden. Amerika heeft zijn vorm van het concentratiekamp gecreëerd. Het bedrog, gelieg, de morele teloorgang en het openlijke gegraai in de rijkdom van de wereld wordt nu door de wereld bijna niet langer gepikt.
Europa kan de leidende positie van Amerika niet overnemen. Daarvoor is Europa te afhankelijk van olie uit het Midden Oosten, militaire macht uit Amerika en gas uit Rusland. China is er nog niet rijp voor. Rusland ziet haar kans schoon en gaat nu een gooi doen naar de oude glorie. Het is het enige land dat op dit moment de potentie heeft om het Amerika echt lastig te gaan maken. Poetin heeft Europa al in zijn greep en zal nu snel in het Midden Oosten vrienden gaan maken. De wereld wordt er niet veiliger op, want China en Amerika zullen niet graag zien dat Rusland per ongeluk de derde hond gaat worden die er onverwachts met het been vandoor gaat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *