LADEN

Typ om te zoeken

China neemt wel de juiste stappen

Laatste Nieuws

China neemt wel de juiste stappen

Afgelopen vrijdag heeft China haar banken extra beperkingen opgelegd. Zo moeten ze nu extra kapitaal aanhouden. Beleggers reageerden negatief, want hiermee worden banken minder winstgevend. Toch is het de juiste stap, want wat hebben we aan banken die omvallen met de eerste economische tegenwind die ze ook in China een keer gaan krijgen. Juist nu het zo goed gaat in de economie moet je gaandeweg de regels verscherpen en de teugels aantrekken.
Vergelijk dat is met de domme manier waarop wij in het westen al tientallen jaren werken. We verruimen de regels als het al een tijdje goed gaat. Heel de bankencrisis is ontstaan omdat in de laatste 15 jaar de beperkende regels die na de grote depressie werden opgelegd werden weggenomen.
De banken maakten vervolgens dezelfde fouten als welleer en daar waar we de ruimte hadden om reserves aan te leggen werden de reserves uitgekeerd als bonus aan het management.
China mag dan misschien niet het land zijn waar het leuk wonen is, het is wel het land waar de leiders de economische regels veel beter beheersen.
Ik ben ook geen voorstander van overheids ingrijpen, maar overduidelijk is geworden dat bankiers te gretig zijn geworden en tegen zichzelf beschermd moeten worden. Dat ook beleggers de waarde van die stap niet begrijpen verbaasd me niet. Ook belegers kijken bijna nooit naar de lange termijn.
Ik ben, en dat zal niemand verbazen, zeer onder de indruk van de economische politiek van de Chinezen. Daar mogen we een voorbeeld aan nemen.
www.beursaccent.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *