LADEN

Typ om te zoeken

Amerika in de negentiende eeuw

Laatste Nieuws

Amerika in de negentiende eeuw

Er wordt wel eens makkelijk gezegd dat Amerika in de negentiende eeuw zonder Centrale Bank zo goed draaide. Helaas is dat niet zomaar de waarheid.
Hoe zat het wel? In Amerika is de FED de derde Centrale Bank die Amerika kent. De tweede versie van de centrale Bank werd in 1836 gesloten.
Daarna ontstond een crisis die vergelijkbaar is met de Grote Depressie van een eeuw later. Bijna niemand weet dit, dus vandaar even dit artikel. Waarom ontstond die crisis? Was dit niet het beste bewijs dat een land niet onder Centrale Bank kan?
De crisis ontstond doordat de Amerikaanse regering de bank verbood die ze het monopolie had gegeven over het nationaal uitgeven van de Amerikaanse munt. Toen die ene bank dus wegviel, was er geen Amerikaanse munt meer. Na 1836 was Amerika een land bestaande uit tientallen staten met ieder hun eigen dollar. Er waren ook wisselkoersen. Kunt u zich indenken, dat een schipper de Mississippi afvoer en dan in elke volgende staat weer moest handelen in de daar geldende dollar. Voor de handel was dat een ramp, zeker omdat ze daarvoor één munt gewend waren.
Wat de Amerikaanse regering achteraf gezien had moeten doen, is de munt handhaven en alleen de aanbieder veranderen. Bijvoorbeeld door het zelf te gaan regelen. Immers, binnen de afzonderlijke staten werd het ook geregeld.

Nu is het mooie van deze rampzalige beslissing dat iedere staat het zelf ging oplossen. Er kwamen dus staten die heel de geldsector los lieten, er waren ook staten die er heel erg bovenop gingen zitten. Over het algemeen was het zo dat de staten die het de markt zelf lieten oplossen het beste af waren. Daar trok de economie het snelste aan, daar was het minste probleem rondom geld, geldcreatie en de beschikbaarheid van krediet.

Helaas is veel kennis van hoe ze het deden later bewust door onder andere de FED vernietigd. Immers, de FED is de derde keer dat Amerika het project "Centrale Bank" aanging en de FED wil niet bekend komen te staan als nummer drie in een alsmaar groeiend lijstje.
De FED heeft haar model in feite overgenomen vanuit Europa en de eigenaren van deze onderneming zijn dan ook de grote bankiersfamilies uit Europa.

Kan Amerika zonder Centrale Bank? Het antwoord is ja, het zou waarschijnlijk zelfs beter voor de economie zijn. Kan Europa dan zonder Centrale Banken? Het antwoord is ook daarop ja. Het zou niet alleen beter voor de economie zijn, maar ook de totale rijkdom zou veel beter verdeeld worden over de inwoners. Nu gaat immers het leeuwendeel van het geld naar de financiële sector. Dat deel wordt in het huidige systeem de aankomende jaren alleen maar groter, tot de financiële sector de echte economie volledig zal verstikken. De industrie is dan volledig naar Azië weggetrokken en in andere dan de financiële sector zal weinig te verdienen zijn. Ook dat is een reden dat we de financiële sector dringend moeten hervormen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *