Ik weet niet wat ik hier van moet denken, maar Aegon gaat actieve beleggingen in aparte BV’s stoppen. Het betreft hier zo’n 15% van haar beleggingen. De rest zijn inactieve beleggingen, anders gezegd, simpelweg een index volgen, en dat blijven ze zelf doen.
Die andere 15% gaan ze ‘echt’ mee beleggen, maar die worden dan vervolgens buiten Aegon gebracht, zodat blunders Aegon zelf niet snel kunnen raken. Tenminste, zo lees ik het. Het is de vraag of klanten daarmee gebaad zijn.
Blijkbaar vertrouwt Aegon het ‘echte’ beleggen niet voldoende om het nog langer onder de Aegon naam en risico aan te willen bieden.
Welke meerwaarde biedt Aegon haar klanten als ze zelf alleen slechts de index volgt. Welke vergoeding is voor zo weinig werk en meerwaarde nog reëel? Het houdt in dat klanten van Aegon verliezen als de index verliest en winnen als de index wint. In alle gevallen houdt Aegon administratiekosten achter en bij winst zal ze ongetwijfeld een stukje van de winst afromen. Geeft Aegon hiermee niet aan dat ze in feite haar klanten op het beleggen vlak geen enkele meerwaarde meer kan bieden?
Het gaat hier over een beheerd vermogen van 75 miljard. Waarschijnlijk vooral pensioenfondsen die hun werk uitbesteed hebben. Zo dragen ze steeds verder het risico en het werk over op anderen en steeds moet een stukje administratiekosten en deel van de winst afgedragen worden. Het zou goed zijn als ook de pensioenfondsen eens doorgelicht zouden worden. Over hoeveel schijven gaan hun gelden ondertussen en hoeveel blijft per schijf aan de strijkstok hangen?