LADEN

Typ om te zoeken

Goudstandaard echt wel gewenst?

Goud

Goudstandaard echt wel gewenst?

Steeds vaker hoor ik de roep om de terugkomst van de goudstandaard. Weet echter wat je wenst!
De goudstandaard is alleen maar leuk in goede tijden. Dan heeft niemand er een probleem mee.
Als de enonomie tegenvalt, dan wordt het karakter getest. We zijn gewend dat bij een tegenvallende economische groei de Centrale Bank de economie steunt met lage rente en meer geld.
Dat is pure manipulatie. Het zorgt er voor dat slechte bedrijven het redden en dat banen niet verloren gaan. Het is de makkelijke weg uit de recessie. Je maakt geld minder waard, waardoor schulden een kleiner probleem worden en je hoopt dat het extra geld de consumptie weer stimuleert.
Het voordeel is dus minder pijn, het nadeel is dat slechte bedrijven het redden, dat de winstgevendheid en efficiëncy afneemt en dat spaargeld en pensioenen door inflatie verwateren.
De broodnodige schoning van de economie blijft uit. Je bent aan het valsspelen.

Dat is echter WEL de weg die we allemaal veel liever zien dan het pijnlijke proces dat we moeten doorlopen bij het handhaven van een goudstandaard. Immers gaat de economie dan wel door het putje, gaan er keihard banen verloren en zien we een enorme inkomensachteruitgang bij veel consumenten.
Pas als de economie dan keihard geschoond is van slechte en niet winstgevende bedrijven en lanterfanters die er met de pet naar gooien, dan kan er weer groei plaatsvinden.
Ik voorspel u, dat wil uiteindelijk bijna niemand.
Dat houdt dus in dat die gevraagde goudstandaard ook uiteindelijk niet gewenst is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *