LADEN

Typ om te zoeken

Goudstandaard

Goud

Goudstandaard

Komt er ooit weer een toonaangevend land met een goudstandaard?
Het mag u misschien verbazen, maar het zou mij verbazen. Immers is een goudstandaard in theorie wel heel mooi, maar het zou dat land wel heel lastig bestuurbaar maken ten opzichte van landen die geen goudstandaard hebben.

In wezen zou het land met de goudstandaard haar handen op haar rug binden ten opzichte van landen met een fiat geldsysteem.
Die laatste zal uiteindelijk weer een keer falen, maar ondertussen kan je wel veel meer leuke dingen doen in een fiat systeem.
In een democratie heeft een goudstandaard dan ook weinig kans. Het is namelijk veel minder prettig dan een fiat geldsysteem.
Het leent makkelijker, als politicus heb je meer vrijheid en kan je meer beloven.
Daarmee is duidelijk dat de politicus die financiële discipline gaat promoten kansloos is. Immers op wie stemmen we? Op degene die je rijkdom vanuit geleend geld belooft, of degene die je terughoudendheid en matigen voorhoudt?

Maar waarom is goud dan nog interessant als we er toch geen munt van maken?
– Puur als alternatief op verzonnen geld heeft goud al een prima rol. Het kan ook enige discipline brengen bij landen of politici/bankiers die het fiscaal en economisch al te bont maken.

Goud is een alternatieve vorm om uw kapitaal vast te leggen. Daar hoeft het geen munt van te worden. Goud is immers geld. Het is alleen geen munt. Ook niet als het in een munt geslagen is. Het is dan nog altijd goud, geen munt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *