LADEN

Typ om te zoeken

Goud in de verkoop?

Goud

Goud in de verkoop?

In de pers vorige week het bericht dat China goud aan het verkopen was. Geen woord van gelogen en toch…
Het is maar net hoe je het brengt. Ja, er wordt heel veel goud verkocht in China. Misschien wel meer dan ooit tevoren.
En al dat goud wordt vervolgens ook weer gekocht in China en meer dan dat. Nog altijd is China niet alleen de grootste goudproducent, maar ook de grootste goudimporteur ter wereld. Ze is zelfs een grotere goudimporteur dan de World Gold Counsel (WGC) ons wil doen geloven.
Eric Sprott toonde namelijk aan dat de import en export cijfers een veel grotere import aantoonden dan de ‘schattingen’ van WGC aangaven. Ze hebben beide gelijk. Sprott heeft het namelijk over al het goud, ongeacht het doel waarvoor het goud wordt geïmporteerd. WGC heeft het alleen over goud dat dienst voor heel speciale zaken. Het verschil is aanzienlijk, namelijk 2800 ton bij Sprott en slechts 1100 ton bij WGC.

De omzet in fysiek goud in China is derhalve enorm en is ook nog altijd groeiende, al neemt de snelheid van de groei wel af.
En je liegt dus niet als je stelt dat er nog nooit zoveel goud verkocht is in China.
Het is alleen slechts een deel van het verhaal.
En dat maakt dat een deel van de media op zijn zachtst gezegd leugenachtig te noemen is.
Veel officiële media is in handen van rijke marktpartijen die er baat bij hebben dat de berichtgeving een bepaalde kant op gaat. Maar ook veel columnisten zijn zelf ook zo aan het schrijven dat ze gelijk krijgen. Als je als columnist ingezet hebt op de Bitcoin, dan schrijf je als Bitcoin volger vooral over positieve zaken. Zo ook met goud. Ben je een fan van goud, dan wijs je op de enorme (groeiende) omzet van goud en de enorme vraag naar goud in Azië. Ben je echter geen fan van goud, dan wijs je vooral op de enorme hoeveelheid verkopers en de dalende koers in 2013.
Aan u als lezer de taak om de schiften tussen al die gekleurde media.
Gelukkig zijn er veel columnisten en sites waar men helder is over het standpunt. De kleuring is dan in ieder geval helder. Vervelender is het als een halve waarheid feit als ‘complete waarheid’ wordt gepresenteerd, terwijl het op zijn best een halve waarheid is.
Maar u weet, er zijn kleine leugens, er zijn grote leugens en er zijn statistieken…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *