LADEN

Typ om te zoeken

Geld privatiseren

Goud

Geld privatiseren

 

Wat zou er op tegen zijn om geld te privatiseren? Om het ‘iedereen’ onder voorwaarden mogelijk te maken om geld uit te geven?
Het zou niet makkelijk zijn en zeker enkele uitdagingen kennen, maar als ik via mijn bedrijf Pro Gain BV Euro’s uit ga geven. Gedekt door goud en door mij persoonlijk gegarandeerd, wat zou er dan kunnen gebeuren?
Stel even, dat we het kunnen doen, ik kan me dan indenken dat een flink aantal lezers liever deze door goud gedekte Euro’s zal willen hebben dan de door de ECB uitgegeven Euro’s. Kortom, er komt vraag naar mijn Euro’s en de koers gaat ten opzichte van de andere Euro stijgen. Met die koersstijging gaan meerdere consumenten, ook van buiten deze nieuwsbrief, zich afvragen of de goud gedekte Pro Gain BV Euro’s ook voor hen niet de betere optie zijn.
Mijn munt wordt populairder, de andere Euro wordt steeds minder populair. Om dit verschil op te heffen zal de andere Euro ‘iets’ moeten doen. Een oplossing is de rente verhogen. Immers krijgen consumenten dan meer rente op hun spaargeld. ‘Mijn’ munt heeft dat niet, rente. Dus daarmee komt er concurrentie tussen de munten. Het zijn beide Euro’s en beide munten zijn hier te gebruiken. De consument kiest de munt die hem of haar het beste past.
De uitdaging zit hem in het betaalsysteem. ‘Mijn’ Euro zal ook digitaal herkenbaar moeten zijn. Er zou ook een wisselkoers tot stand moeten komen. Het voordeel van de enkele munt gaat ermee verloren, maar het voordeel van beter op de situatie aangepaste munten is geboren.
U kan dan zelf bepalen wat voor soort munt u zaken in wenst te doen. Via die weg kunnen consumenten dan met de voeten stemmen. Nu hebben we te maken met een staatsmonopolie op geld, uitgevoerd en in feite eigendom van bankiers.
We zijn het toch allemaal wel eens over het feit dat staatsmonopolies geen toegevoegde waarde in de markt hebben?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *