LADEN

Typ om te zoeken

Transitiehuis Lassing

Besparen

Transitiehuis Lassing

Ik ben een boekje aan het lezen over de transitie towns in Engeland. Een leuk initiatief dat ergens rond 2005 van start ging. Je moet, zo zeggen ze, klein beginnen en dan verder uit gaan werken.
Nu, ik ben klein begonnen. Ik ben namelijk voorzichtig in mijn eigen huis en tuin begonnen.
Drie zaken springen er direct uit: Ik heb heel zichtbaar op dit moment al 16 zonnepanelen geïnstalleerd. Onzichtbaar echter, heb ik ook drie centimeter van een windmolen in Groningen gekocht. In de drie wintermaanden bleek die windmolen met één zesde van het geïnvesteerde vermogen net zoveel energie te leveren. Het was echter een extreem beroerde winter voor zonne-energie.
Daarnaast ben ik voor de kantoorverwarming overgegaan op elektrisch verwarmen middels infrarood panelen. Die stroom daarvoor wek ik namelijk zelf duurzaam op via wind en zon.
Mogelijk dat ik dat ook in huis ga doen, maar de geïnstalleerde CV en vloerverwarming zijn nog in orde. Ik ga geen kapitaal weggooien en in feite daarmee vernietigen. Komt echter het moment van vervanging, dan is de kans groot dat ook daar overgestapt gaat worden op elektriciteit.
Ik kan dan de dure gasaansluiting volledig laten vervallen.
De overheid en de energiebedrijven stappen steeds meer over op vaste kosten en dat hebben we dus veelal dubbel. Namelijk vaste lasten voor elektriciteit en vaste lasten voor gas. Haal één van de twee weg en je bespaart jezelf veel geld.
De volgende transitiestap ben ik nu druk mee bezig. De tuin gaat deels ingericht worden als permacultuur akker. Een heel bewuste keuze omdat ik veel meer van ons voedsel zelf wil verbouwen.
Vorig jaar was de eerste oogst van speciebonen, aardbeien, sla, uien, rabarber, aardappelen, doperwten, rucola, spruiten, bieten, en de nodige kolen. Het verschil met wat je in de winkel koopt is enorm. De kinderen lusten de spruiten zelfs!
Ik ben dus zelf al in transitie. Nog niet volledig, want de auto’s lopen op gas en benzine en nog niet op elektriciteit, lucht of water, maar we rijden te weinig en als we rijden vaak te lang om daar nu al op over te gaan.
Mijn volgende stappen zullen nog wel jaren gaan nemen, maar ik wil uiteindelijk mijn eigen energie ook kunnen opslaan. Recent viel de stroom uit en toen hield ook de zonne-energie er mee op. Dat is zo geregeld omdat het systeem aangesloten is op het elektriciteitsnet.
Ik wil daar uiteindelijk niet van afhankelijk zijn. Sinds ik hier woon is de stroom al twee keer voor heel de wijk uitgevallen. Ik woon hier nog geen twee jaar. Ik weet nog vroeger op vakantie in Griekenland dat hun stroom minstens één keer per dag uitviel. Wij zijn al boos als het één keer per jaar het geval is. Ik wil echter niet afhankelijk zijn. Kan ik het zelf beter? Dat is maar de vraag, maar als mijn stroom dan uitvalt, dan heb ik het zelf in de hand.

www.energiestart.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *