LADEN

Typ om te zoeken

TomTom Aandelen Euronext AEX Beurs Analyse

TomTom

TomTom Aandelen Euronext AEX Beurs Analyse

11 okt 2011

Ik zie technisch nog geen verandering bij TomTom. Ik zie daarom geen enkele reden waarom iemand deze aandelen zou willen hebben.

16 sept 2011

Nog altijd zien we de koers van het aandeel Tomtom rond de 3 euro hangen. Geen enkele technische indicatie voor een komende trendbreuk.

23 aug 2011

De ‘Lassing’-bol is gevormd en is ook weer uitgekomen. Net zo’n periode als dat de bol groot was, is de koers niet serieus van haar plek gekomen. De grafiek ziet er troosteloos uit. Als het bedrijf niet snel met een aansprekend alternatief komt, is dit gedoemd een pennystock te worden.

22 juli 2011

Vandaag kwam het bedrijf met meevallende cijfers maar ook met een enorme afschrijving. Fundamenteel is dit bedrijf in serieus zwaar weer gekomen zolang het geen nieuwe cash cow op de markt krijgt. De koers herstelde gisteren behoorlijk, maar nog altijd zitten we technisch in een dalende trend terwijl op de korte termijn de trend neutraal te noemen is. RSI en Stochastic gaven koopsignalen. Ik vind het te vroeg voor kopen. Dat risico is me veel te groot. Er wordt ook nu een ‘Lassing-bol’ in de grafiek gevormd. Meestal goed voor net zo’n lange tijd een oninteressante koersvorming.

1 juli 2011

De koers is dramatisch gedaald nadat bekend werd dat de omzet en winst flors minder zouden worden. Er heeft zich een verzadiging van de markt voorgedaan. Vrijwel iedereen heeft nu een apparaat en het is nu nog slechts een vervangingsmarkt. De opkomst van de smartphone is voor Tomtom funest aan het worden. In enkele merken zit navigatie al gratis ingebouwd. Waarom dan nog een extra Tomtom meeslepen? Ik vrees dat dit fundamenteel gezien niet goed gaat komen. Tomtom zou met een smartphone moeten komen, of wordt ooit overgenomen voor de kaarten door een concurrent.

6 juni 2011

De daling is verder ingezet waarbij we vrijdag de bodem van half maart getest hebben. Intraday heeft de bodem gehouden.

20 mei 2011

Na de ballon in de Bollingerbands is de koers van Tomtom keurig volgens prognose als een dood vogeltje blijven liggen. We sloten gisteren met een Doji aan de onderkant van de Bollingerbands. Het is bijna een koopsignaal, maar de ruimte omhoog is in eerste instantie zo gering dat het me niet de moeite lijkt om hier nu in te willen stappen.

4 mei 2011

De analyse op basis van de ballon in de Bollingerbands is wederom uitgekomen. Het is geen 100% zekerheid, maar het is wel vaak zo dat na een ballon de koers een flinke tijd stil blijft liggen. Tomtom lijkt nu nog altijd neerwaarts gericht te zijn, met een bodem rond de 5,7. Niet interessant voor een belegging.

1 apr 2011

Er is weinig te doen in de aandelen Tomtom. De Stochastic gaf een verkoopsignaal en nadat we een ballon in de Bollingerbands hebben gezien lopen we de kans dat we minstens die tijdsduur een zwakte in de koers gaan meemaken. Dat zou inhouden dat we nog minstens een maand niets te zoeken hebben in dit aandeel.

9 mrt 2011

Bij de vorige analyse besloot ik van Tomtom af te blijven. Een goed besluit want niet snel daarna dook de koers fors omlaag om net boven de 6 euro een bodem te vinden. De MA20 komt nu fors omlaag. Ik zie nu weinig ruimte voor een koersherstel op de korte termijn.

10 feb 2011

Begin deze week een flinke stijging bij Tomtom. We zijn echter al aan de bovenkant van de Bollingerbands gekomen en de MA20 is hooguit horizontaal. Ik blijf hier nu even vanaf, mede omdat de AEX index zich nu lijkt op te maken voor even wat zwakte.

25 jan 2011

Nog even voor de duidelijkheid, de stoploss is bij Tomtom in werking getreden, de positie zou wat mij betreft gesloten moeten zijn.

18 jan 2011

Als de koers van Tomtom om 10:00 uur niet terug boven de 7,45 is, gaat de stoploss in werking.

22 dec 2010

De stoploss gaat verder omhoog naar 7,45 per aandeel. de stijgende lijn zit er nu goed in. Stochastic gaf verkoopsignaal, maar deed dat vaker onterecht de laatste tijd. Niet teveel aandacht aan besteden. Wel op de stoploss blijven letten.

3 dec 2010

Voor wie instapte gaat de stoploss nu naar 6,79 end of day.

15 nov 2010

Vrijdag hebben we het niveau wat we tijdens de vorige analyse bereikten eindelijk weer doorbroken. We zijn echter in één keer aan de bovenkant van de Bollingerbands gekomen en daarmee is toch ook het potentieel verder vrijwel weg. Traders kunnen vandaag instappen als de koers om 10:00 uur boven de 6,56 staat. De stoploss daarna 6,45 end of day. Ik doe zelf niet mee.

25 okt 2010

Ondanks de slechte cijfers die gepubliceerd werden, is de koers van Tomtom verder aan het oplopen. We sloten vrijdag bijna op 6,40. Alleen de Stochastic gaf al verkoopsignalen. Het lijkt er overigens wel op dat de richting de sterk stijgende MA20 zullen gaan. Hoeveel hoger dat punt zal zijn is dan de vraag. In een zo sterke stijging is het de vraag of je moet wachten tot dat punt bereikt is, of dat je probeert mee te liften op een trein die aan het voortdenderen is. Ik blijf hier toch vanaf. We zitten tegen de weerstand van eind april aan en daarmee is de resterende koersruimte vrij gering.

12 okt 2010

Het mooie aan de vorige analyse op Tomtom is, dat die toen beschreven Takuri daadwerkelijk ook de laagste koers was! Hier heeft de Japanse Candle technisch dus perfect gewerkt! De koers steeg daarna van 4,50 naar 6. Indrukwekkend.

24 sept 2010

De Koers is gisteren op de MA20 gesloten en ondertussen hebben we een reeks van maar liefst 9 zwarte candles achter ons liggen. Gisteren een Takuri in de grafiek.
Waar dat voor staat, is hier beschreven: http://www.japansecandles.nl/hammerbullish.html

8 sept 2010

De koers blijft gestaag dalen en ik zie nog geen indicaties dat er een serieuze verandering aan zit te komen.

3 aug 2010

Hier is de positie eind juli ingenomen en al snel vanwege de geraakte stoploss met verlies gesloten. Pas gisteren werd eindelijk een herstel genoteerd, maar nog geen doorbraak. De koers is nog altijd te vinden onder de al sinds april dalende MA20. Recent gaven RSI en Stochastic al wel koopsignalen en wie daarop had gereageerd had al procentueel een aardige beweging meegemaakt. Ik blijf hier op dit moment vanaf.

27 juli 2010

De positie is ingenomen, maar echt veel plezier beleven we er nog niet aan. Vooralsnog is de richting waarin we bewegen omlaag en puur vanuit de grafiek is er geen enkele reden nog langer in dit aandeel te zitten. De stoploss gaat naar 4,69 end of day.

7 juli 2010

Het is hard omlaag gegaan de laatste werken. We staan nu nog slecht op 4,45. Wel geven RSI en Stochastic nu een koopsignaal. Ik ga speculatief long, als om 10:00 uur het aandeel nog boven de 4,45 staat. Na een eventuele positie inname is de stoploss te leggen op 4,39 end of day. (Er is op 4,69 een positie ingenomen)

22 juni

Het aandeel blijft vrij stil liggen. Wel een koers boven de MA20 en deze stijgt weer een beetje, maar er ligt nu een weerstand op 5,5 die eerst maar eens genomen moet worden.

4 juni 2010

Er is een herstel gekomen, maar het is allemaal te fragiel om er op te willen handelen. Ik doe er niets mee op dit moment.

18 mei 2010

De koers hangt nog maar net boven de 5 euro. De trend is neerwaarts, een test van de bodem op 5 euro lijkt niet zo onlogisch. RSI en Stochastic gaven recent koopsignalen, maar vooralsnog hecht ik daar weinig waarde aan.

27 apr 2010

Gisteren een sprong van 9,75% en daarmee in één klap van onderaan de Bollingerbands tot erboven gekomen. Het is voor mij dan duidelijk dat ik er vanaf moet blijven. Het is leuk voor de aandeelhouders, maar niet veel traders zullen deze klapper gemaakt hebben. Overigens valt de klapper wel mee als we kijken vanaf de vorige analyse (toen ik ook aangaf er vanaf te blijven). Toen stonden we op 6,28. Nu sloten we met een sprong van 9,75% naar 6,57. Ten opzichte van de vorige analyse is de winst al veel minder groot.

7 apr 2010

Het aandeel is gisteren gesloten op 6,28. De koers wist daarmee boven de 6,15 te blijven en daarmee ook boven de MA20. De MA 20 is nog altijd stijgende en daarmee biedt het feit dat de koers er boven blijft kansen.
De vraag is alleen of Tomtom dan interessant is als positie of technisch in te beleggen. Ik denk zelf van niet. Het is al te lang rustig in dit aandeel. Het is niet sexy meer nu bedrijven als Google en Nokia de functionaliteiten gratis weggeven. Er blijft wel een markt voor Tomtom over, maar de explosieve groei is weg zolang anderen gratis blijven werken.

11 mrt 2010

Gisteren een procentueel forse winst voor Tomtom. Technisch ziet het er op zich niet zo onaardig uit. De MA20 stijgt en de koers is boven deze lijn te vinden. Toch wat bedenkingen. Er zijn nu twee topjes gezet, net boven de 6 euro per aandeel. Als de koers boven de 6,15 weet te blijven, dan is er enige ruimte naar boven.

19 feb 2010

Gisteren een enorme winst voor Tomtom. De winst viel mee, de omzet ook. De vraag is alleen of we na de verrassing van gisteren ook structureel een hogere koers gaan zien. De stijging van gisteren kan ook shortcovering zijn geweest van partijen die negatieve berichten verwacht hadden.
De vooruitzichten voor 2010 zijn dan ook niet bijster positief. Daarom blijf ik hier vanaf. De kans op shortcovering en dus een koers die nu weer afkalft, is te groot.

4 feb 2010

Het aandeel is nu te vinden rond de 6 euro per aandeel. De MA20 is dalende. Op dit moment niet interessant om te overwegen.

20 jan 2010

We hebben gisteren geen positie in Tomtom ingenomen.

19 jan 2010

Gisteren bereikte de koers intraday de MA20, na van de bovenkant van de Bollingerbands gekomen te zijn. De MA20 is stijgende alleen de Stochastic geeft verkoopsignalen.
In feite een moment om te kijken naar een voorzichtige positie, ondanks die negatieve Stochastic.
Als Tomtom vanochtend om 10:00 uur boven de 6,75 staat, dan instappen.
Na instap is de stoploss 6,55 end of day.

22 dec 2009

Dit aandeel behoord tot de verliezers van 2009 en we zien dat terug in de aandacht die het nu krijgt… Geen aandacht en geen koerswinst. Afblijven.

3 dec 2009

Het bedrijf maakte bekend dat de volumes in de kerstverkopen vooralsnog in lijn met vorig jaar liggen. Alleen de prijzen liggen nu ongeveer 20% lager. Het aandeel is nu op het niveau van de dip in juli terechtgekomen en eerlijk gezegd zie ik nog geen herstel. Dat we dus door dalen naar 4,5 is zeer wel mogelijk. Afblijven dus.

18 nov 2009

De perikelen rondom de gratis kaarten van Google heeft het aandeel geen goed gedaan. We staan nu nog slechts 7,25. Daarmee lijkt het slechte nieuws al wel in de koers te zitten, maar daarmee is Tomtom nog niet direct ook interessant geworden. De MA20 is nog altijd een duikvlucht aan het maken en zolang de koers zich daar nog onder bevindt is het helemaal geen moment om in te willen stappen.

28 okt 2009

De winst viel mee en was twee miljoen hoger dan analisten hadden verwacht. De koers van Tomtom heeft een steun gevonden aan de onderzijde van de Bollingerbands, alleen het vervelende is, die zijn zelf dalende. Geen moment om dus long te willen gaan, want de trend is dalende. Hooguit krijg je dan hoogstwaarschijnlijk te maken met een herstel in de dalende trend. Dat zagen we enkele weken geleden ook. Na de vierde dag stijging werd toen de MA20 geraakt en vervolgden we de daling. Vanuit dat gegeven blijf ik van deze aandelen af.

15 okt 2009

Wie de vorige analyse heeft opgevolgd, heeft een klein verlies gemaakt. De stoploss werd vrij snel geraakt en de transactie mislukte. Ondertussen is Tomtom terug op het niveau waarop de positie eventueel ingenomen werd. Jammer maar helaas, dat soort dingen horen erbij. Ik blijf er nu even vanaf. Tomtom hangt nu rond de MA20 rond, maar technisch ziet het er nu niet zo heel overtuigend uit, mede omdat de MA20 neerwaarts gebogen is.

30 sept 2009

Puur technisch gezien is hier een leuke situatie ontstaan. De koers heeft steun gevonden op de MA20. Puur op technische gronden kan hier dus long gegaan worden, met als stoploss 11,74 end of day.

16 sept 2009

De top lijkt gezet te zijn. Het aandeel is maar liefst doorgestegen tot boven de 13 euro en sloot gisteren op 12,89. Het blijft leuk om te zien dat een belegging op de BeursAccent manier hier een enorme winst had gegeven. Helaas echter heb ik deze positie indertijd perfect ingenomen, maar ik ben gaan traden in plaats van investeren. Met de BeursAccent methode had ik nu de helft van mijn aandelen nog en zouden deze aandelen minstens x5 in waarde zijn gegaan. Het was echter pertinent geen BeursAccent positie en vandaar dat ik er anders mee om ging.

27 aug 2009

Ook Tomtom blijft maar doorstijgen. Alle Gravestone Doji’s en alle verkoopsignalen in RSI en Stochastic ten spijt. We stonden in maart op 2,2, we sloten gisteren op 9. Procentueel had u binnen kunnen lopen op dit aandeel als u het net als wij op 10 maart gekocht had… maar als u het in tegenstelling tot ons… ook tot op heden vastgehouden had. Wij hadden een prachtige winst, maar het had een fenomenale winst kunnen zijn. Achteraf een briljant moment om te kopen, maar we hadden moeten durven blijven zitten.

27 juli 2009

Nadat de stoploss geraakt was, is het aandeel weer helemaal terug gekomen. Donderdag zagen we een Gravestone Doji en vrijdag de bevestiging daarvan. Vooralsnog lijkt het er dus op dat de vorige top niet doorbroken gaat worden.

7 juli 2009

De stoploss is geraakt. De positie is gesloten. Beleggers die indertijd de positie aangehouden hebben, daar waar ik zelf de winst al nam, hebben een fantastische rit kunnen maken.

23 juni 2009

We gaan de stoploss verder omhoog halen. Van 6,48 naar 6,88 end of day. Beleggers die zijn blijven zitten hebben hier ene prachtige stijging meegemaakt het is zaak de winst ook echt te pakken als de koers geraakt gaat worden.

15 juni 2009

Na de enorme stijging gaat de stoploss op dit aandeel van 4,89 naar 6,48.

3 juni 2009

De stoploss voor iedereen die nog in het aandeel zit kan naar 4,89. De stoploss was 4,19, dus procentueel een flinke stap. Ik had zelf mijn winst al veel eerder genomen. Ben ik ook tevreden mee, met dat geld is ondertussen op een andere plek ook weer winst gemaakt. Achteraf gezien had ik me echter een transactie kunnen besparen.

15 mei 2009

Beleggers die de positie volgehouden hebben, staan nog altijd op een fantastische winst. Het aandeel stond recent zelfs op 5,25. Gisteren sloten we op 4,57. Ik nam zelf de winst al en was er zeer tevreden mee. Stoploss voor wie is gebleven is en blijft 4,19.

28 apr 2009

Het gevaar bij dit aandeel is het feit dat de directie zichzelf erg veel aandelen aan het toewijzen is. Alleen al vanuit dit feit moeten beleggers zich afvragen of dit op de langere termijn nog wel een interessant aandeel kan worden. Ik heb zelf de prachtige winst op de trade genomen en ben er zeer tevreden mee. Gretige topmannen hebben nog nergens succes gebracht.
Wie de positie nog wel aangehouden heeft zou de stoploss wat mij betreft weer iets kunnen verhogen. Van 3,89 naar 4,19. Dat geeft minder ruimte voor Tomtom om te bewegen, maar ik gun dit aandeel de ruimte simpelweg niet.

6 apr 2009

De stoploss is van 2,75 naar 3,44 gegaan, maar vrijdag steeg het aandeel Tomtom met 10%. Tijd dus om nog een keer te kijken naar de stoploss. We sloten op 4,46 en daarmee is er ruimte gekomen op de stoploss nog weer verder omhoog te brengen, tenzij we de winst van boven de 3,90 nemen… U heeft nu de keuze. Ik denk zelf dat een tevreden winstname op of rond de 4,46 eigenlijk al mooi genoeg is. Hoopt u op meer, dan neem ik dat natuurlijk niemand kwalijk. U loopt dan echter ook de kans dat de daling straks weer net zo snel gaat als nu de stijging ging. Ik verkoop zelf om 10:00 uur de ingenomen positie. Wie doorgaat, zou de stoploss moeten verhogen naar 3,89 end of day. (De positie is door ons op 4,68 gesloten!)

26 mrt 2009

Na mijn vorige analyse, waarbij ik een positie innam met stoploss op 2,75, kreeg ik een paar mailtjes met de vraag “waarom?”
Ik ben namelijk fundamenteel geen koper van dit aandeel. Het punt is echter, deze analyses worden gemaakt op basis van Technische Analyse. Technisch bleek mijn koopaanbeveling perfect getimed te zijn. De stoploss gaat nu omhoog van 2,75 naar 3,44 end of day.

10 mrt 2009

Er is een miniem herstel zichtbaar. Toch wil het, ondanks de koopsignalen van RSI en Stochastic, niet erg opschieten. De koers is ondertussen nog slechts 2,84. We stonden eind 2007 nog op 65. Ik durf het aan een positie in te nemen. Met stoploss op 2,75 end of day stappen we in. Na inname gaan we winst nemen als de koers boven de 3,90 euro gaat komen.

17 feb 2009

Nog altijd geen beweging in Tomtom, ondanks dat alle analisten zo positief zijn. De koers stoeit met de 4 euro. Vooralsnog geen enkele reden om hier long in te willen gaan. Er zijn nu te weinig beleggers die dit bedrijf sexy vinden. Met de teruglopende autoverkopen is er de angst bij beleggers dat ook de markt voor navigatieapparatuur inzakt.

29 jan 2009

Hoewel Tomtom door bijna alle beroeps analisten tot grote kanshebber van 2009 benoemd is, zijn ze hun marketing campagne blijkbaar nog niet begonnen. In feite kunnen we eerder stellen dat de aanzet van hun marketing programma compleet mislukt is. Immers massaal gaven ze een koopadvies en het aandeel deed niets. Technisch is er wel enige reden om nu een stukje opleving te zien. Bekijk de grafiek maar en u ziet de prachtige golfbeweging in de grafiek. Het golfje gaat nu iets omhoog. Vooralsnog stelt het niet veel voor, dus een koopadvies ga ik er niet op geven. Hou het aandeel echter in de gaten, want vrijwel alle analisten van naam hebben er op ingezet en ze gaan later dit jaar met uw geld proberen het aandeel omhoog te krijgen, zodat ze toch hun gelijk krijgen.

9 jan 2009

Het aandeel ligt er nog steeds lamgeslagen bij. Op dit moment dan ook geen kanshebber. Ik sluit niet uit dat later in dit jaar beleggers toch ineens weer wat gaan zien in deze aanbieder van navigatieapparatuur. Ik hou het in de gaten.

17 dec 2008

Ik heb al meerdere keren aangegeven dat het aandeel Tomtom wel erg zwaar afgestraft is. De koers ging recent van onder de 4 naar 5,2. Procentueel een mooie winst sinds de laatste analyse, maar ik heb geen aandelen. Ook dit is nu in deze markt een pennyfonds dat procentueel enorme klappers kan maken. Zeker als de autoverkopen weer gaan aantrekken. Dat moment van toenemende autoverkopen komt ook wel weer een keer. Echter ook nu doet Tomton het naar mijn idee niet slecht. De markt voor navigatie apparatuur is nog altijd sterk. Ook in een steeds ouder wordende tweede hands auto kan een Tomtom goede diensten bewijzen. Ik zou zelf echt niet meer zonder een navigator systeem kunnen. In mijn geval is het ook een Tomtom, maar dat was ik aan mijn naam bijna verplicht.

3 dec 2008

Nog altijd lijkt dit aandeel de weg goed kwijt te zijn. Berichten over lagere autoverkopen doen het aandeel ook geen goed. Toch is het nog altijd een winstgevend bedrijf. Beleggers zien het dus wel heel somber in momenteel. Het aandeel staat nog slechts met de hakken over de sloot boven de 4 euro. Helaas op technische gronden nog altijd geen enkele reden om in te willen stappen. De vraag roept zich wel op of beleggers het nu niet overdreven zwart inzien. De toekomst zal het leren.

11 nov 2008

Het aandeel staat nu 6,18 en de laatste weken was het in meerdere opzichten diep droevig. Ten eerste zijn de candles heel erg klein. Dat duidt op weinig belangstelling van beleggers. Ten tweede is de koers zeer vlak. De koers beweegt zich tussen de 6 en de 7. Ten derde is er nog geen enkele aanwijzing dat de dalende trend echt gekeerd is. Ook in augustus kenden we een maand met vlakke koersen, waarna we in september weer fors daalden. Vooralsnog geen enkele indicatie op komende stijging. Ik kan dan ook niet aanraden om nu al in deze aandelen te stappen.

24 okt 2008

Het recessiebestendige aandeel van SNS… De koers is nu 6,90 en net als op 6 oktober, toen de koers nog bij de 9 te vinden was, is er nog altijd geen bodem te definiëren. Twee maanden geleden stond dit aandeel nog op 18. Het slaat bijna nergens op en ik zou bijna zeggen, ‘uiteraard’ gaan in de toekomst beleggers weer fors verdienen aan de stijging van de aandelenprijs. Ik zie alleen nog geen tekenen in de grafiek dat de bodem al gevonden is. Het kan best zo zijn, maar ik zie ze nu nog niet. Hoogste koers van Tomtom was nog geen jaar geleden hoger dan 65 euro. Het houdt in dat Tomtom in feite al 90% gedaald is en dat is in vergelijking met de crisisjaren van de jaren dertig het percentage dat toen op het dieptepunt door heel de markt bereikt werd. Voor een winstgevend bedrijf is dit een wel heel extreme daling.

6 okt 2008

Vorige week is Tomtom door de steun van 13 gevallen. We staat nu op 10,7. Dit is het laagste punt ooit voor het aandeel. Er is geen bodem te definiëren. Ik blijf hier dus vooral vanaf. De candle van vrijdag was overigens wel een Doji. Dat op zich is een positief teken, maar het moet wel gevolgd worden door liefst een lange witte candle met een hoger slot.

8 sept 2008

Wat we zien, is dat Tomtom feitelijk al twee maanden vrijwel volkomen immobiel is. De koers schommelt wat tussen de 13 en 19. Kleine candles, weinig interesse van beleggers. Steun is er nu op 15. Koersdoel omhoog ligt op 18. Niet bijster interessant op dit moment.

18 aug 2008

Het aandeel weet nog altijd niet te overtuigen. Navigatiemiddelen zijn nu één van de meest gewilde producten en het lijkt wel alsof werkelijk alles met navigatieapparatuur wordt geleverd. Nog even en zelfs mijn koelkast bevat navigatie apparatuur, net zoals me ooit werd voorspeld dat mijn koelkast op Internet aangesloten zou worden. IJzig koud is het momenteel op dat vlak.
Het is de vraag of het bedrijf Tomtom wel in het groeideel van de navigatiemarkt zit. Nokia is wat dat betreft sterker bezig. Mobieltje en PDA’s zijn de nieuwe groeimarkt. Wie een beetje GSM toestel wil, die wil er ook mee kunnen navigeren.
De daling van het aandeel Tomtom is dus niet geheel onterecht, maar het is ook weer niet over en uit voor Tomtom. Technisch zie ik nu echter geen reden voor een nieuwe positie.

30 juli 2008

Ruim een week geleden was er ineens vuurwerk in de aandelen Tomtom. Ik heb bewust afstoand gehouden. Na de aanvankelijke euforie zien we dat de koers weer snel daalt. In enkele dagen daalden we van bijna 19 naar 15,4. Op de 15 ligt een steun vanwege een neerwaartse gap die begin juli gevormd is. Vanuit dat gegeven wil ik het even gaan aanzien. We gaan long met stoploss op 14,9 end of day.

2 juli 2008

Het is nu officieel, de aandelen zijn onder de IPO koers gekomen. Het bedrijf maakte alles waar wat ze voor ogen had, is met de overname van Tele Atlas een speler van formaat en beleggers die al die tijd in het verhaal geloofden zagen hun aanvankelijke winst volledig verdampen. Was de IPO koers te hoog, is Tomtom in zwaar weer, of is heel de navigatiemarkt nu over?
Neen, neen en neen.
Het is allemaal sentiment. Tomtom is niet ‘hot’ meer. Het bedrijf moet nu bewijzen een stayer te zijn en niet een one trick pony die met Tele Atlas nu twee trucjes kan. Binnen de candles grafiek nog geen indicaties dat dit ‘de bodem’ is. Afblijven dus.

23 juni 2008

Zo net voor de vakantie zou de verkoop van Tomtom op het hoogtepunt moeten zijn. Dat de beurs niet gelijk op loopt weten we, maar zo dramatisch afwijken is eigenlijk natuurlijk raar. Als belegger moet je niet altijd puur afgaan op wat je aan verwachting hebt. De koers van Tomtom was alleen bij de introductie lager. Heel de kracht van het merk, de groei van de markt, alles is verwerkt en geeft een koers die fractioneel hoger is dan de introductiekoers… Wat zegt dat?
Blijkt was, achteraf bezien, die introductiekoers toch wat hoog. De hype daarna was gekte vanuit een nieuw product en nieuwe markt. Het feest lijkt nu over. Je zou geloven dat iedereen nu al een Tomtom heeft, maar dat is ook weer niet zo. Navigatieapparatuur is hot, de aandelen Tomtom zijn dat not.

5 juni 2008

Het volume in de aandelen Tomtom is volledig weggevallen. Hoewel de Stochastic indicator een koopsignaal heeft gegeven, is er nog geen enkele opleving in de koers terug te vinden. Op dit moment vooral vanwege de weggevallen volumes geen interessante belegging.

15 mei 2008

Het aandeel is nu bij de weerstand gekomen die begin april ontstaan is met de gap omlaag. Pas na een eerste slotstand boven de 27 zou ik eventueel weer interesse kunnen krijgen. Vergeet u echter niet, het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak. Tomtom moet veel geld neerleggen voor Tele Atlas en er zal heel wat tijd gaan zitten in de integratie van de twee bedrijven. De kans bestaat ook dat Tele Atlas nu eerst wat klanten gaat verliezen.

29 apr 2008

Er is een klein herstel te zien en daarbij weer koopsignalen in de indicatoren. Vooralsnog echter geen bevestiging van de trendomkeer, dus ik blijf hier nog vanaf. De koers is nog slechts te vinden rond de 23. Dat was in december 2007 nog meer dan 60.
Heel de navigatiemarkt is fantastisch, maar beleggers en Tomtom liepen te ver op het mooie liedje vooruit.

3 apr 2008

De indicatoren geven koopsignaal na koopsignaal, maar beleggers willen er nog niet aan. Onzekerheden zijn er genoeg. Gaat de overname van Tele Atlas door? Kunnen ze marktaandeel behouden? Is een succesvolle overname van Tele Altas niet te duur?
Het nadeel van het huidige Tomtom is het feit dat ze een ‘one trick pony’ zijn. Als er een onderneming (bijvoorbeeld Nokia) komt die ineens een praktischer product weet te produceren, kan het direct over en uit voor Tomtom zijn. Zeker als ze krap in geld komen kan de ontwikkeling naar nieuwe toepassingen achterblijven. Het is een kip ei situatie. De overname van Tele Atlas zou Tomtom een tweede product bieden en dus minder risico, maar het zou de onderneming kwetsbaar maken, omdat de overname zo duur is.

3 mrt 2008

We hebben op 15 februari de stoploss op tijd verhoogd. Die extra euro’s konden worden vastgeklikt waarna de hogere stoploss geraakt werd. Daarna is het aandeel een extra 10% aan waarde kwijtgeraakt. Het aandeel is nu de low van januari 2008 te testen en vooralsnog ziet het er slecht uit. We blijven hier nu even aan de zijlijn staan.

15 feb 2008

Stoploss gaat omhoog van 31,44 naar 36,89.

24 jan 2008

Waren we 11 december nog blij dat de stoploss nog niet geraakt was, vrijwel direct daarna was het over en ging de positie alsnog verloren. Toen leek het nog een stevig verlies te zijn, van enkele euro’s per aandeel. We staan nu 20 euro lager en wat is een stoploss toch een prachtig ding. We gaan nu op een koers rond de 33 tot 35 euro opnieuw in TomTom. Er lijkt nu genoeg lucht uit de koers gehaald te zijn. Stoploss 31,44.

11 dec 2007

Het was even schrikken vorige week, maar de positie is behouden gebleven. Hoewel Tomtom in een prachtige markt zit, is de strijd nog niet gestreden. Nu ook grootmachten als Nokia producten aan het leveren is met navigatie toepassingen is duidelijk dat de wereldmarkt los is gekomen, maar is ook de concurrentie zeer groot geworden. Onzekerheid over de overname van Tele Atlas blijft voortbestaan. Koersdoel voor Tomtom is nu in eerste instantie 66 euro.

23 nov 2007

Nu dat het bod op Tele Atlas gelukt lijkt te zijn, is Tomtom geen ‘one trick pony’ meer. Immers hebben ze nu ook ‘kaarten’ in huis. er zijn op de wereld eigenlijk maar twee grote kaarten leveranciers, dus een ijzersterk gegeven. Tomtom heeft gisteren de gapsteun op 58,2 met succes getest. Speculatief kan hier ingestapt worden, met stoploss op 58 euro end of day.

1 nov 2007

Mijn voorbeurs geschreven advies de stoploss te verhogen kwam een dag te laat. Gisteren schrokken beleggers in Tomtom zich rot van het late bod van Garmin op TeleAtlas en namen massaal de winst. Ik had wel een koersreactie verwacht, maar zo’n heftige is wel heel extreem. Het is nog niet allemaal verloren voor Tomtom, maar zo goedkoop als ze dachten, zullen ze Tele Atlas niet in handen krijgen. Nadeel voor Tomtom is nu toch het feit dat ze een ‘one trick pony’ zijn. Ze hebben één fantastisch product en die markt is nog niet over, maar gaan we straks niet in veel meer producten navigatie-apparatuur krijgen? Nokia gaat het veel meer in telefoons stoppen, en gaan autofabrikanten op een gegeven moment niet zelf apparatuur maken? Ook PDA’s zijn ideaal om navigatie apparatuur in te doen. Ook op dat vlak is Tomtom nog niet actief. Als het ze lukt om Tele Atlas toch nog te krijgen, dan hebben ze een tweede trucje in handen, lukt het uiteindelijk niet, dan hebben ze verkopers van gisteren gelijk gehad.
Overigens, de klap kwam wel hard aan, maar in tijd zijn we nu slechts teruggezet tot begin september. De winst van de laatste weken is weer weg. Dat is uiteraard nog altijd jammer, maar lange termijn beleggers in dit aandeel zitten ook nu nog op een kussen van winst. Ik was door mijn eigen schuld al tijden geen belegger meer in dit aandeel.

31 okt 2007

Beleggers in TomTom hebben feest kunnen vieren, maar het is vanochtend wreed wakker worden. De stoploss kan van 52,8 naar 63,9! De serieuze stoploss zit eigenlijk op 58,2 maar ik vind dat teveel inleveren op deze prachtige winst. Garmin heeft net bekend gemaakt een bod op Tele Atlas te gaan doen. Hoe dan ook wordt het een duurdere overname voor TomTom, als het ze nog gaat lukken. Wie heeft de diepere zakken en kan het meeste geld op tafel leggen?

1 okt 2007

Wie de aandelen TomTom nog bezit, verhoogt de stoploss naar 52,80. (Was 48,9)

17 sep 2007

TomTom lijkt nu even vermoeid te raken na de enorme stijging tot boven de 52 euro. Nog slechts enkele maanden geleden stond het aandeel op 30 euro. Ik schreef toen dat dit aandeel fundamenteel in de juiste hoek zat. Ik heb daarop zelf wel wat profijt van de stijging gehad, maar uiteindelijk ben ik toch gaan traden in een trend en heb ik het aandeel niet goed genoeg gevolgd. Ergens tussen 30 mei en 18 juni ging het achteraf bezien mis. Ik heb mezelf daardoor buiten de markt gezet. Wie de positie nog heeft zet de stoploss wat mij betreft op 48,9.

16 aug 2007

 

Op 18 juli gaf ik aan dat het vrijwel onmogelijk leek dat de koers nog onder de 37,50 zou komen, maar dat ik de kans erop wel voor mogelijk hield. Weinig beleggers zullen op een dag als deze de mogelijkheid van een dergelijke daling ontkennen. Toch is het nog niet zo ver, want TomTom sloot gisteren nog altijd op 45,74. Beleggers die de stukken nog hebben raad ik aan de stoploss omhoog te brengen naar 43,08.

 

18 juli 2007

 

Fundamenteel denk ik dat dit bedrijf in een markt zit die de aankomende vijf jaar nog gigantisch gaat worden. Technisch echter lijkt het niet het moment te zijn om nu in de aandelen te willen stappen. De koers steeg in enkele weken van 30 naar 42. Beleggers die de stukken nog hebben zouden naar mijn idee de stoploss naar 39,8 moeten brengen. Het lijkt onmogelijk, maar ik denk dat we nog wel in de aankomende maanden een keer onder de 37,50 kunnen instappen.

 

18 juni 2007

 

De top van november 2006 is nu dichtbij gekomen. Ik heb het herstel van het aandeel TomTom gemist. Jammer, maar de aandacht gaat wel eens naar andere aandelen en het geld is ook een keer op.
Op dit moment zou ik zeker niet long willen inzetten. Zo vlak bij een top is er veel weerstand. Beleggers die eind 2006 kochten en toen vergaten om winst te nemen, die gaan nu overwegen om alsnog winst te nemen. Ik verwacht dus verkoopdruk rond het niveau van 37 euro. Een end of day doorbraak van de 37,5 is positief, maar zelf dan verwacht ik dat u beter kunt wachten tot vervolgens een test van dat niveau.

 

30 mei 2007

 

De 29,5 werd net niet gehaald, maar het herstel dat daarna kwam lijkt al weer in de kiem gesmoord te zijn. Pas als de AEX weet te herstellen van de huidige zwakte zou ook TomTom weer verder aan kunnen trekken. Immers zou hier de bodem in april gezet kunnen zijn. Haast hoeven we echter niet te hebben.

 

9 mei 2007

 

Als we de Stochastic bekijken in combinatie met de grafiek, dan lijkt het erop dat het aandeel nog omlaag moet tot de in de grafiek getekende steunlijn. Dat houdt in dat het aandeel TomTom richting de 29,5 zal gaan.

 

13 apr 2007

 

Ik weet even niet waar het misgegaan is, maar mijn aandelen TomTom heb ik 26 maart op 31,45 met verlies verkocht en blijkbaar heb ik daar bij de analyses geen melding van gemaakt. Ondertussen is de koers tot onder de 29 gedaald, dus mijn verkoop was geen slechte zet. Liever een klein verlies, dan een groot verlies. In dat kader raad ik u ook van harte de ‘pluk de dag methode’ https://www.beursbox.nl/bedankt.html die ik ontwikkelde aan. Het ziet er momenteel overigens technisch niet goed uit voor TomTom. Pas boven de 30 zou misschien een long positie weer te overwegen zijn, maar dat wil ik dan pas beoordelen.

 

22 feb 2007

 

Boven de 33 euro ben ik weer aandeelhouder Tomtom geworden. De cijfers waren goed. Beleggers zijn vanochtend niet overenthousiast. Het aandeel staat een paar minuten na de opening 7 cent hoger.

 

12 feb 2007

 

De koers is nogal tijd niet definitief weer boven de 31,8 gekomen. De eerder gekozen stoploss was prima gekozen. Het niveau van 31,8 is nu weerstand geworden. Het lukt het aandeel TomTom niet om er weer definitief boven te komen.

 

23 jan 2007

 

Het gaat er vandaag om spannen. Als TomTom vandaag niet boven de 31,8 weet te komen, dan neem ik afscheid van de aandelen.

 

4 jan 2007

 

Mijn aankoop van de aandelen TomTom was gisteren prachtig getimed. Het is nu de vraag of het aandeel ook in een zwakkere beurs de stijging kan volhouden. Ik heb de aandelen gekocht en geen derivaten. Had ik die laatste gekocht, dan had ik gisterenmiddag nog winst genomen. Stoploss naar 32,64.

 

3 jan 2007

 

Bij TomTom zat ik er naast. Dit geldt in twee manieren. Mijn korte termijn analyse zat er naast en ik zat er naast en er gelukkig niet in. Dat was mijn geluk. Ik heb immers gekozen voor Tele Altas, dat het de laatste tijd wel goed deed.
Bij TomTom zie ik nu wel kansen. Ik stap in liefst onder de 33. Stoploss op 31,8.

 

21 nov 2006

 

Het aandeel is op weg naar de vorige top en het hoogste punt van 2006. Vorige week faalde de eerste poging, maar ik sluit een hernieuwde poging niet uit. Het is op dit moment de tijd voor TomTom. Vooral heel wat mannen zullen de aankomende anderhalve maand hun eerste TomTom gaan krijgen/kopen. Voor de korte termijn lijkt het dus heel interessant te worden. Voor de langere termijn zie ik meer in TeleAtlas, omdat die ook zal groeien als TomTom klappen gaat krijgen in de strijd tegen giganten als Nokia en Microsoft. Voor de lange termijn ziet het er namelijk niet zo goed uit voor TomTom. Hun grootste voordeel is echter dat hun merknaam ijzersterk is.

 

10 okt 2006

 

Op 33,6 lig nog altijd de weerstand vanuit begin juni. TomTom lijkt nu even te corrigeren, maar als de koers boven de 31,2 blijft, is de korte termijn opgaande trend nog zeker intact.

 

13 sept 2006

 

Wie short ging naar aanleiding van de vorige analyse, die neemt nu de kleine winst. Long gaan is op technische gronden mogelijk, met als stoploss 30,3.

 

18 aug 2006

 

Eind juli bleef ik van het aandeel af. Dat bleek een wijs besluit voor de toen nog aankomende twee weken, maar deze week is Tomtom ineens noordwaarts gegaan. De Gap weerstand van begin juli is al genomen en nu staat de zwaardere weerstand rond de 32,6 te wachten. Voordat u nu enthousiast wordt van de stijging lijkt het me verstandig toch te wachten tot dat niveau. Als de weerstand te sterk is, is het mogelijk een mooi moment om juist short te gaan. Nu even niets doen dus.

 

28 jul 2006

 

Niet zo heel lang geleden een omzetwaarschuwing van TomTom en daarna ineens weer positieve berichten. Ik weet het niet. Het
komt op mij over dat het bedrijf een beetje de weg kwijt is.
Het aandeel herstelde van de dip die tot de 26 euro kwam. We staan nu boven de 28 euro. Ik blijf hier vanaf. Het is me het risico niet waard.

 

10 jul 2006

 

In het weekend is er een omzetwaarschuwing gekomen. De concurrentie neemt toe en de omzet valt tegen. Dit is het nadeel van een bedrijf met eigenlijk maar één product. Als het dan tegenvalt, dan valt het ook heel erg tegen. Vanochtend staat de koers dan ook 10% lager. Ik schreef 19 juni al dat de sjeu er af was. Dat is nu wel een understatement geworden. Ik blijf er nog altijd vanaf.

 

19 jun 2006

 

Hoe dan ook is het aandeel nu onder de stoploss gekomen. 32,45 was het niveau waarop afscheid genomen diende te worden en het is nu de weerstand die doorbroken moet worden. Bij een doorbraak door die 32,45 (end of day) kan overwogen worden een positie in te nemen. Ik blijf er vanaf. Het momentum lijkt hier verdwenen te zijn. De sjeu is er af.

 

19 mei 2006

 

Het is hier de vraag of u al eerder het verlies nam. Immers sloot TomTom al wel onder de steun, maar kwam daarvan de volgende dag nooit een bevestiging. Als u het aandeel aanhield, dan legt u nu de stop loss het beste op 32,45.

 

5 apr 2006

 

Er is sprake van een doorbraak. Puur op Technische gronden zou daarom voor traders een positie in TomTom ingenomen kunnen worden. Stop loss 29,8.

 

21 mrt 2006

 

TomTom liet een mooi herstel zien, maar heeft de vorige top nog niet doorbroken. Daarmee is de neerwaartse trend dus nog altijd intact. Pas bij een slot boven de 30 euro EN een koers die de volgende dag daar weer boven komt, is er sprake van een doorbraak.

 

31 jan 2006

 

Vanaf oktober 2005 is het aandeel al dalende. Recent zagen we vanuit de indicatoren een koopsignaal. Daarna herstelde het aandeel 2 euro, maar echt overtuigen doet het herstel nog niet. Recente instappers of degenen die nu gaan kopen, zouden naar mijn idee het best op 25,9 de stop loss leggen. Het feit dat TomTom in de AEX index gaat komen zal betekenen dat index fondsen het aandeel ook moeten gaan kopen. Normaal gesproken zou dat de vraag moeten doen toenemen en u weet, meer vraag is een hogere koers. De beleggingsfondsen zullen die aankopen echter behoorlijk spreiden en daarnaast is TomTom natuurlijk een kleine speler. Het aandeel zal niet erg veel beweging in de index kunnen bewerkstelligen.

 

 

De Analyses zijn gemaakt door Tom Lassing, tenzij anders aangegeven.

Tom Lassing en Pro Gain BV houden geen aanzienlijke belangen in binnen Europa gelegen beursgenoteerde ondernemingen.
Het kan zijn dat Tom Lassing privé een kleine positie zal innemen conform zijn analyse en advies. U dient daar bij de beoordeling van de analyse rekening mee te houden.
Er zijn geen afspraken met banken of brokers over vergoeding omzet op basis van de gegeven adviezen. Ook als adviezen van Tom Lassing via andere aanbieders tot u komen is er geen sprake van een betaalde bijdrage. De analyses worden altijd gratis verstrekt aan derden met slechts de afspraak dat er een werkende link naar www.beursbox.nl onder staat.

 

Leest u ook onze disclaimer nog eens goed na. In de nieuwsbrief treft u dagelijks de meest recente analyses aan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *