LADEN

Typ om te zoeken

Wat is dan die short positie in zilver?

Zilver

Wat is dan die short positie in zilver?

Ik heb er al vaak over geschreven, de short positie die vooral JP Morgan en enkele andere grote Amerikaanse en Engelse banken in zilver aanhouden. Vooral JP Morgan loopt er tegenwoordig zelf niet meer over op te scheppen dat ze die positie hebben. Niet zo gek, gezien de enorme verliezen die ze er nu op papier op hebben. Het maakt het echter wel moeilijker om aan betrouwbare gegevens te komen. Wat zou het goed zijn als WikiLeaks juist in deze hoek eens goed zou gaan lekken!
Naar verluidt heeft JP Morgan alleen een schort positie van maar liefst 330 miljoen ounces zilver. Een short positie die zeer waarschijnlijk ‘naakt’ is, dus zonder dat het onderliggende zilver ook maar bestaat.  Een ounce is 31,1 gram, maar dat geeft alleen een antwoord op de vraag hoe zwaar het zilver is. In totaal schijnt er volgens de cijfers van het BIS een shortpositie van 3,3 miljard te bestaan.

Het komt neer op ongeveer een derde van alle bewezen zilver voorraden die zich nog in de aarde bevinden. Dat wil dus wel zeggen dat het ‘groot’ is. Zeker als we weten dat zilver een bijproduct is en er geen pure zilvermijnen bestaan. Het is ook ongeveer twee keer de hoeveelheid zilver die nu her en der in de wereld in de officiële kluizen ligt. Laat duidelijk zijn, dat is niet hetzelfde als ‘alle zilver’. Immers uw zilveren kandelaar telt niet mee in deze optelling.

Wat we wel weten, is dat het bijna vier keer de jaarlijkse productie van zilver is. Het is dus wel duidelijk dat deze enorme short positie niet ‘even’ weggewerkt kan worden. Deze positie is nu nog geen probleem, maar wordt het wel als steeds meer handelaren fysieke uitlevering van de ingegane positie eisen. JP Morgan ging short, maar een ander heeft dus deze positie gekocht. Ze kochten een zilverpositie en denken dat JP Morgan het zilver heeft. JP Morgan heeft echter dat zilver gewoon niet. De beleggers hebben dus slechts een belofte van JP Morgan gekocht, geen zilver.

Als deze bank failliet gaat, zijn al die beleggers hun geld dat ze in die zilver positie gestopt hebben kwijt! De banken hebben overigens in veel van hun recente contracten al aangegeven dat ze niet verplicht kunnen worden om in zilver uit te leveren. In dat geval houdt het dus gewoon in, dat u nooit zilver had als u zo’n product van de bank kocht. U vraagt uitlevering en u krijgt euro’s of dollars… Ook een manier om met de short positie de prijs van zilver laag te houden en toch enorme massa’s geld in deze sector te kunnen laten omgaan. Ik begrijp persoonlijk niet waarom klanten van banken het nog altijd pikken dat ze door de banken bedrogen worden. Eis simpelweg het bewijs dat het onderliggende goud en zilver aanwezig is. Als ze dat bewijs niet kunnen leveren, dan laten ze u beleggen in papier! U heeft dan niets meer dan slechts een belofte van een bank… Een belofte die bij een faillissement helemaal niets waard is!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *