LADEN

Typ om te zoeken

Wat is geld? Waarin krijgt u loon?

Goud

Wat is geld? Waarin krijgt u loon?

Heeft u zich wel eens afgevraagd waaruit uw loon bestaat? U krijgt uw loon in Euro’s, maar wat zijn dat, Euro’s?

We noemen het geld, maar als u het spel Monopoly kent, dan werkt het daar ook met hetzelfde soort geld.
Het mag misschien raar klinken, maar het is echt in feite vrijwel hetzelfde geld.
Stel dat in het spel iemand bijna failliet is, dan kunnen de spelers bepalen dat ‘iemand’ even naar de printer mag lopen om meer geld voor de arme sloeber te printen.
Deze bijna failliete speler krijgt het nieuwe geld en het spel gaat verder.
Dit is in feite zoals we nu met Euro’s werken.

Griekenland kreeg al honderden miljarden Euro’s en ook Spanje, Italië, Ierland, Portugal en zelfs Frankrijk krijgen nu extra gedrukte Euro’s.
Het spel gaat verder.
Maar ik hoop dat u zich nu wel wat begint te beseffen.
Steeds meer Euro’s in het spel, dat moet op een gegeven moment toch gevolgen hebben voor mijn Euro’s die ik als spaargeld aanhou?
In het Monopoly spel had u 100.000.000 miljoen bij elkaar gespaard en vriendelijk als u bent kreeg de bijna failliete speler 50.000.000. Ondertussen is dus wel uw koopkracht afgenomen, maar zolang die 50.000.000 nog bij die speler zit ‘merk’ je daar niet veel van.
Pas als die speler het geld weer begint te verspelen merk je dat je met je ondertussen 140.000.000 eigenlijk net zoveel kan kopen als indertijd met 100.000.000.

Met andere woorden, de hulp aan de bijna failliete speler heeft je oorspronkelijke spaargeld fors minder waard gemaakt. We speelden allemaal vrolijk verder, maar de rijke spelers werden er niets beter van, behalve dat het spel doorging.
Als je maar net zo economisch krachtig ten opzichte van de arme speler blijft, ‘voel’ je er niet veel van. Zou echter die arme speler ineens goed omgaan met de verkregen 50.000.000 dan voelt de rijke speler het dubbel zo hard. Die speler hoeft maar weinig geld te verdienen om dan ineens net zo rijk te zijn als jij.

Die geldschepping op zich helpt dus iedereen door mee te mogen blijven spelen, maar wee als de zwakke broeders er sterker door worden. Dan zal door dit valsspelen de rijkdom heel snel verschuiven van Noord naar Zuid Europa.
Let wel, UW rijkdom, want die geldschepping voor Zuid Europa gaat ten laste komen van uw spaargeld in Euro’s.
Het is vooral daarom dat mijn stelling is dat sparen in Euro’s het domste is wat u in dit klimaat kunt doen. Ik hoop dat u begint in te zien waarom ik dat zo stel.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *