LADEN

Typ om te zoeken

Ik weet het, weer over goud…

Goud

Ik weet het, weer over goud…

Waarom zaag ik zo door over goud? Ik heb toch de wijsheid ook niet in pacht? Klopt! Ik kan alleen maar proberen u een stuk inzicht te geven in de rol die goud voor u kan hebben. Ik doe dat niet omdat het zomaar leuk en meer niet is, maar omdat het naar mijn idee wel eens extreem belangrijk voor u kan zijn.
Ik weet echt de koers van goud niet over 24 uur, niet over 7 dagen, niet over een maand. Ik heb echt geen idee.
Ik weet wel dat er ieder jaar meer Dollars komen en meer Euro’s. Ik weet ook dat de crisis die het extreme bijdrukken van deze munten veroorzaakt heeft nog niet eens op haar hoogtepunt is gekomen. Het bijdrukken is dus nog niet ten einde. Vele honderden miljarden gaan er nog bij komen en dat is allemaal basisgeld. Vanuit dat basisgeld zal op een gegeven moment door de commerciële banken weer M3 geld gecreëerd worden. Op dat moment gaat het snel met de hoeveelheid geld die in de economie komt.
Prijzen schieten dan omhoog omdat geld ineens erg makkelijk te krijgen is. Spaargeld is dan heel snel weinig meer waard, omdat er zoveel geld bijkomt, dat geld dus steeds waardelozer wordt.
Maar als uw spaargeld dan dus niet meer veilig is, waar stopt u dan uw spaargeld in?

Met die vraag worstelen steeds meer mensen. Ze zien namelijk dit probleem ook in.

Dus waar kan je dan sparen, want je wilt wel je appeltje voor de dorst bewaren. Nu, onder andere in goud. Een andere mogelijkheid is zilver, kunst, grond, onroerend goed… Echter kunst, grond en onroerend goed zijn minder makkelijk verhandelbaar. Het nadeel is dus het feit dat uw geld er volledig vast in kan komen te zitten. Zie bijvoorbeeld de huizenmarkt in Nederland. Er wordt momenteel bijna niets meer verkocht. Dan zegt men vaak dat de prijzen te hoog zijn, maar feit is dat er gewoon geen vraag naar woningen is. Er zijn geen kopers, er is geen markt. Natuurlijk kan je stellen dat op 10% van de gevraagde prijzen best kopers zullen arriveren, maar dat zijn dan handelaren die het kopen voor de handel. Er is op dit moment geen serieuze markt meer en geld dat vastzit in de woningen kan niet elders uitgegeven worden.
Voor spaargeld is dus goud en zilver een liquide alternatief. De dagprijs varieert, maar er is een grote markt voor goud en zilver. er is veel ‘handel’ in.

Waarom zijn dan toch veel beleggingsanalisten ‘tegen’ goud?
1. Omdat ze het niet begrijpen. Het gaat in mijn ogen ook over spaargeld en dat is ander geld dan waarover beleggingsanalisten per definitie gaan.
2. Omdat het niet in hun belang is. Ze verdienen helemaal niets aan geld dat u in goud stopt. Ze zien u veel liever beleggen in aandelen en liefst nog in derivaten. Daarop verdienen ze (of beter gezegd, hun werkgevers, grof geld waarmee uiteindelijk de analist zijn loon uitbetaald krijgt.
3. Omdat goud de natuurlijke vijand van een fiat munt is en fiat munten worden veelal door de werkgevers van de meeste beleggingsanalisten (banken) uitgegeven.
4. Omdat ze gewoon keihard de opdracht hebben gekregen negatief over goud te schrijven. Analisten die in dienst zijn van banken en beleggingsinstellingen hebben uiteindelijk te schrijven wat hun werkgever wil dat ze schrijven. Als ze het niet willen, dan hebben ze twee keuzes. Of er niet over schrijven en een collega dat laten doen, of ontslag nemen. Slechts een enkeling durft het laatste aan. Ze kunnen namelijk wel over de beurshandel schrijven, maar er zelf in beleggen en als ondernemer en belegger in actief zijn, dat durven de meesten niet.
5. Omdat ze een andere mening als ik hebben. Die zijn er ook. Meestal vanuit één van de bovenstaande punten, maar er zijn ook mensen die serieus denken dat de rol van goud, die al duizenden jaren bestaat, nu uitgespeeld is. Dat het deze keer anders zal zijn!
Prima dat ze dat vinden, maar ‘deze keer is het anders’ heb ik al iets te vaak gehoord. Ik geloof daar niet zo in. Het patroon dat we doormaken is namelijk niet uniek. Het is al tientallen malen uitgespeeld en steeds weer liep het op dezelfde wijze af. Wat zou het dan nu zo uniek moeten maken? Het is gewoon weer een volgende fiat munt die aan het verwateren is tot deze niets meer waard is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *