LADEN

Typ om te zoeken

Heeft goud een bodem gevonden

Goud

Heeft goud een bodem gevonden

Eerder deze week ging er een goudaandeel al fors in herstel. In één dag kwam er 19% bij. Mooi, maar vraag niet wat er in de weken daarvoor af ging. Het mooie was echter dat een analist nét op tijd een koopaanbeveling op het aandeel had gegeven. Je moet het lef en het geluk maar hebben.

Het lef, omdat het de laatste weken een drama is geweest in die markt. Het geluk, omdat niemand hier met zekerheid een koopmoment kan duidden.
Om u een indruk te geven van de koersbewegingen, het aandeel Randgold Resources is een aandeel van een winstgevende goudmijn. De hoogste koers ooit was grofweg 125 dollar. Begin 2015 stond het aandeel 85 en nu staat het nog slechts 57,5.
Dan hebben we het over één van de weinige goudmijnen die nog structureel winstgevend is gebleven. Er zijn vooral in de kleine bedrijven voorbeelden te over van bedrijven die 95% of meer van hun hoogste aandelenkoers ooit hebben zien verdampen.
En ja, enkele van die bedrijven gaan hun aandelen in de toekomst weer nieuwe hoogterecords zien maken.
Dat is vrijwel zeker. Maar net zo zeker is dat een aantal van de huidige aandelen er over een paar jaar niet meer zijn. Door de lage goudprijs redden vooral de goudzoekers het vaak niet.
Het is niet de eerste keer dat die sector een grote schoonmaak doormaakt. Na het faillissement van Bre-X ging meer dan 90% van de toenmalige goudzoekers failliet.
Uiteindelijk is het ook in deze markt heel simpel. Wie goedkoop weet te leveren, weinig schulden heeft en genoeg goud blijft vinden en produceren, die gaat in de ongetwijfeld komende goede tijden goede zaken kunnen doen.
Is het ondertussen al kooptijd geworden?
Al ik kijk naar de daily candles grafiek, dan zie ik midden juli een enorme daling en de dagen erna een test van dat lage niveau. Op de 25e juli is er dan op de bodem een Doji en de dag erna een hogere Doji. De dag daarna wel een daling, maar nog altijd boven de laagste Doji. Op zich is dat technisch een kans op een bodem. Echter zie ik het patroon niet terug op de 3 daagse candles. Ook in de wekelijkse grafiek is dat patroon er nog niet. Op de wekelijkse grafiek (dus een candle per handelsweek) zien we wel een duidelijk neerwaarts trendkanaal en een koers aan de onderkant daarvan. Er is geen doorbraak vanuit dit trendkanaal.
Nu al zeggen dat er een bodem in de goudkoers is gevonden is vroeg.
Dat houdt niet in dat op individuele goudaandelen de patronen niet heel anders kunnen zijn. Toch zie ik in heel wat goudmijn aandelen patronen die mij nog niet erg happig maken.
Ik zie de technische bodem nog niet.

Overigens enkele feiten:
Gemiddeld staan de goudaandelen nu 78% lager dan de top in 2011.
De beermarkt duurt nu 52 maanden en dat is de op één na langste beermarkt in de laatste 76 jaar. Gemiddeld duren beermarkten in de goudsector 34 maanden.
Nu de mainstream media goud dood aan het verklaren is, is de kans op de bodem wel toegenomen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de media er compleet naast zitten.
Het is immers ook zo dat niet alleen maar blijft dalen. Er is een moment dat de verkopers uitverkocht zijn.

 
5 jaar grafiek goudprijs

5 Year Gold Prices - Gold Price Chart

 
25 jaar goudprijs grafiek

Historical Gold Prices - Gold Price History Chart
Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *