LADEN

Typ om te zoeken

Alternatief geld, een prachtige oplossing om armoede te ontwijken

Goud

Alternatief geld, een prachtige oplossing om armoede te ontwijken

Ik kreeg weer een voorbeeld van een alternatief geldsysteem doorgezonden. Het is een mooie manier om de armoede val te ontlopen.
In dit geval gaat het om virtuele veldkeien waarin gehandeld wordt. Door werk te doen, verkrijg je veldkeien en wil je werk gedaan hebben, dan betaal je in veldkeien.

HOE WERKT LETS?
Als je lid wordt van Westerveld Ruilt geef je bij aanmelding door welke diensten en/of producten je aanbiedt en welke je vraagt. Deze kun je zelf in het digitale LETS-programma (Local Exchange of LEX genoemd) invoeren. Het programma draait achter deze website. Je krijgt een login en wachtwoord hiervoor. Je kunt zelf digitaal je gegevens beheren, je eigen advertenties aanmaken en wijzigen en veldkeien overboeken van je eigen rekening naar een ander lid. Via het systeem, kun je zien wat de actuele vraag en aanbod is van alle leden. Per mail of telefoon kun je contact opnemen met iemand waarmee je een afspraak wilt maken.
Een LETS-lid dat een dienst of product vraagt, zoekt op wie deze dienst of product kan bieden. Vervolgens belt of mailt hij deze persoon voor een afspraak. Worden ze het eens over het werk/het product en de uurprijs of stukprijs, dan volgt een transactie: het ene LETS-lid doet iets voor het andere. De verrekening wordt gedaan in veldkeien.

DE BETALING
Degene die diensten of goederen heeft gevraagd schrijft de afgesproken hoeveelheid veldkeien, na uitvoering van de dienst, door de andere(n) of ontvangst van de goederen, direct over via Local Exchange. Veldkeien bestaan alleen digitaal. Je kunt het vergelijken met een bankrekening met een overzicht van je saldo. Heb je voor iemand gewerkt, dan heb je veldkeien verdiend en gaat je saldo omhoog. Heb je iets laten doen, dan raak je veldkeien kwijt. Om weer veldkeien te verdienen, moet je diensten of goederen leveren aan andere leden. Dat hoeft niet de persoon te zijn met wie je de transactie had. Immers, alle LETS-leden hebben een veldkeienrekening.

Het mooie is dat als je geen euro’s hebt, maar je draagt wel bij en een ander heeft daar iets voor over, je toch deel blijft uitmaken van de lokale economie.
Het nadeel is, en daar kan dit initiatief wel eens een probleem mee gaan krijgen, dat er geen BTW wordt afgedragen omdat het ruilhandel is. De landelijke overheid is hier dus de verliezer, terwijl de lokale economie de grote winnaar is.

In feite zou zo’n systeem als dit in alle woonplaatsen en regio’s moeten bestaan. Het zou naar mijn idee de lokale economie een enorme oppepper geven. Dat de landelijke overheid er een probleem mee heeft is evident. Toch is zo’n systeem als dit de redding voor de lolake economie omdat hiermee heel de financiële crisis omzeilt kan worden. Zo’n systeem als dit werkt zolang er maar geen veldkeien bij worden verzonnen… Dat klinkt misschien als een overbodige mededeling, maar dat is precies het probleem waar de Euro nu tegenaan loopt. Bij veldkeien zouden we zo’n vals spel niet accepteren, maar bij de Euro is er niemand die op zijn achterste benen staat.

Meer weten over de veldkeien?  http://www.westerveldruilt.nl/lex/pages.php?id=8

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *