LADEN

Typ om te zoeken

Wat leverde de duurzame energie mij in 2013 op

Besparen

Wat leverde de duurzame energie mij in 2013 op

In de titel van dit artikel staat een cruciaal woord, namelijk ‘mij’.
U betaalde immers een extreem klein beetje mee aan ‘mijn’ duurzame energie. Helaas wel. Dat komt omdat de energiemaatschappijen niets willen en kunnen met de door mij opgewekte energie. Alles wat ik terug leverde (en dat was gelukkig extreem weinig) ging in feite verloren. Dat terwijl het wel in mindering op mijn energierekening ging.
Maar wat leverde de opwekking van duurzame energie mij op?
Mijn zonne energie leverde me een opbrengst van 3,3 MWu op. Ik heb nog een ouderwetse meter, dus alles dat ik niet direct verbruikte deed de meter teruglopen. Nogmaals, dat kwam uiterst zelden voor, omdat ik veel meer verbruik dan ik zelf op dit moment opwek.
Hoeveel kost een kWu? Dat is maar net hoe u wilt rekenen. Puur de energie is het zo’n 8 cent. Maar daarbovenop komt dan nog 14 cent aan belastingen en heffingen. Die heb ik ook 3300 keer niet hoeven te betalen.
Grofweg dus 3300 x 22 cent. Een bedrag van 726 euro.
Ik heb daarnaast ook een investering gedaan in windenergie. Een investering die 1238 kWu opleverde. Ook hier uitgaande van 22 cent is dat een bedrag van 272 euro.
Ik heb dus zo’n 1000 euro aan duurzame energie opgewekt. Op een totale investering van 7500 euro is dat geen slecht resultaat.
Ik heb daarom per 1 januari nog weer een investering in wind gedaan, zodat de persoonlijke mix zonne-energie en windenergie iets beter wordt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *