LADEN

Typ om te zoeken

Electrabel laat klanten mee investeren in duurzame energie

Besparen

Electrabel laat klanten mee investeren in duurzame energie

Electrabel, dochter van het Franse GDF Suez, wil het voor de klanten mogelijk maken om te participeren in een coöperatieve maatschap opzet. (Zie hier de oprichtingsactie: http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pdf/2013/04/11/13056483.pdf
CoGreen zal investeren in windparken en klanten kunnen deelbewijzen kopen voor 125 euro per stuk.
Met deze stap kiest Electrabel er voor om mee te fietsen op de trend van coöperaties en maatschappen die we nu her en der opgericht zien worden.
De stap van Electrabel lijkt opmerkelijk, maar ze is uiteindelijk wel logisch.
Net als bij Greenchoice moet je wel klant blijven als je eenmaal deelnemer bent. De maatschap is daarmee een perfecte klantenbinder. Een heel slim idee derhalve.
De maatschap is opgericht door Electrabel, die gaat dus waarschijnlijk zoiets als 10% van de winst zelf opstrijken.
Hoe dan ook leidt ze dus geen verlies. Het ‘verlies’ van minder stroom tegen een topprijs afzetten wordt gecompenseerd door de afroming en vooral het feit dat de klanten niet meer vertrekken.
Dus voor Electrabel is het goed nieuws.
Is het echter ook goed nieuws voor de klanten?
Is het erg dat Electrabel bijvoorbeeld 10% van de winst afroomt?
– Ik verwacht dat dit niet het geval hoeft te zijn. Ik heb de theoretische berekeningen nog niet gezien, maar ik neem aan dat Electrabel een stevig financieel plan ten grondslag heeft liggen aan de plannen. Door eea te bezien op realisme kan vooraf bezien worden of een investering in de opzet ook voor u als klant rendabel kan zijn.
Helaas is er op dit moment nog weinig bekend. Naar mijn idee is het een goed initiatief maar zal Electrabel er stevig aan moeten werken om het vertrouwen van (Belgische) consumenten te winnen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *