LADEN

Typ om te zoeken

We bouwden op de verkeerde plek (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

We bouwden op de verkeerde plek (Tom Lassing)

Volgens de NVM is er in Nederland veel te lang op verkeerde plekken gebouwd. Zo zijn nieuwbouwwijken uit de grond gestampt in Groningen, Ede, Almere en Emmen te veel gebouwd en is er juist in en om Amsterdam veel te weinig gebouwd.
Het kan puur economisch gezien helemaal kloppen, maar in mijn ogen heeft de overheid in het verleden terecht een beleid ingezet waarbij ze armere regio’s bewust wilde ondersteunen. KPN naar Groningen, Het ABP naar Heerlen waren initiatieven die deze regio’s veel goed gedaan hebben.
Helaas zien we nu dat deze stappen in sneltreinvaart teruggenomen worden. De wereldeconomie vraagt steeds meer concentratie van wonen en werken in steeds groter wordende steden. De meesten van ons gaan het nog meemaken dat de eerste stad met 100 miljoen inwoners een feit wordt. En het gevolg daarvan is wat we nu al in Hong Kong zien. Daar wonen straatarme mensen letterlijk in vogelkooien van twee vierkante meter groot.

kooiwoning
Meer kunnen ze zich niet veroorloven. Legbatterijen met mensen.
Want alleen daar is werk. Alleen daar zijn voorzieningen. Het achterland loopt leeg. Daar is straks niets meer. Enorme, maar dan ook enorme boerderijen gaan de productie overnemen van de kleine boeren. De dorpen lopen leeg. Die ene boerderij kan het zich veroorloven om machines vrijwel zonder mensen te laten werken. Het landschap wordt één vlakte met monocultuur zodat gigantische machines computergestuurd kunnen bemesten, zaaien en oogsten.
En in Nederland? We zien dat het werk naar de steden trekt. Limburg, Zeeland, Groningen, ze lopen leeg. Boerderijen verdwijnen, landerijen worden groter en middenstand en bewoners verdwijnen steeds meer in de regio. Er is voor de jeugd niet veel meer. Gepensioneerden houden het vol tot ze afhankelijk worden. In andere landen zien we al spookdorpen ontstaan, zoals tijdens de goldrush. Echter is nu de nieuwe goldrush de wereldeconomie die één beweging kent en dat is naar steeds grotere steden, tot de zaak onleefbaar wordt.
De vroeger zo sterke overheid heeft niets meer in te brengen tegen de multinationals die nu de dienst uitmaken. Winkels worden zoals Amazon. Her en der een distributiecentrum waar je wat slaven laat werken, maar zoveel mogelijk robots inzet. En die distributiecentra komen niet te ver van de bevolkingsconcentraties. Immers scheelt dat verzendtijd. Alles komt hutje mutje op elkaar. Hooguit kunnen huizenprijzen zo ver stijgen, dat het goedkoper wordt om elders werk te creëren. Hong Kong laat zien dat mensen heel veel pikken, zelfs kooien van twee vierkante meter. De wetmatigheid van marktwerking is dus zo logisch niet als je die wilt combineren met menselijkheid.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *