Beursbox

Wat ze zeggen en wat ze doen (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 11 augustus 2016 om 07:07
aug 112016
 

Iedere bankier zal u in hun eigen woorden zeggen dat goud een relikwie uit het verleden is.
Het was de basis voor een geldsysteem dat niet meer bestaat en dat we in grote lijnen ook niet meer willen. De rol van goud als geld is uitgespeeld.
Dat is wat ze zeggen.
Maar ondertussen heeft Nederland 56,7% van al haar geldreserves in goud opgeslagen. Niet in euro’s, niet in dollars, maar in goud. Dat goud ligt vervolgens in meerdere continenten en landen opgeslagen, om het risico van verlies maar zo klein mogelijk te maken.
Hoezo relikwie uit het verleden?
Maar, zo zal iedere bankier u ook vertellen, goud levert geen rente op. Jarenlang leverde het wel opbrengsten op, namelijk de opbrengst vanuit het beschikbaar stellen aan anderen die daarmee short op goud konden gaan. Een strategie van bedenkelijke waarde, immers steun je daar speculanten mee die jouw goud minder waard willen zien worden en die je daarvoor een vergoeding van bijvoorbeeld 1% per jaar geven. In de jaren negentig heeft deze strategie enorm veel gekost mede omdat Nederland de helft van haar goud vervolgens op het laagste punt van de goudprijs verkocht heeft. Gerrit Zalm geloofde de onzin die de bankiers hem indertijd vertelden en als dank voor verleende diensten (en ontvangen enorme winsten voor de bankiers) mocht hij later zelf ook bankier worden.
Het feit dat goud geen rente oplevert, is blijkbaar voor de Nederlandse Bank niet zo belangrijk.
Duitsland heeft 67% van haar reserves in goud.
Frankrijk 64,9%.
Engeland is een heel ander verhaal. Slechts 10,5%.
Belgiƫ zit op 35,6%.
De Verenigde Staten zit op 73,6%.
China zit op 1,1% en Rusland op 13,1%. Dit waren de laatste jaren de grootste kopers van goud.
Turkije is ook een koper van goud. Het land zit nu op 15,5%.
Het is dus wel duidelijk. De landen zonder goud kopen het, terwijl die met goud het over het algemeen aan het verkopen zijn, of houden wat ze hebben. Opvallend is het afwijkende gedrag van Engeland. Waarschijnlijk hebben de Engelsen na het verlies van hun macht lang op de goudvoorraad geteerd. Ze verkochten een groot deel van hun goud gelijk met Nederland op de bodem van de goudmarkt. Ook daar was een politicus bereid om bankiers heel rijk te maken. Consequentie is dat het Engelse goud nu bijna op is.

Meer over goud: goudgoud.com