Beursbox

Wat gaat de olieprijs doen?

 Gepubliceerd door op 7 mei 2015 om 07:36
mei 072015
 

Een paar jaar geleden was er een expert die aangaf dat de olieprijs nooit meer onder de $50 zou komen. Hij leek gelijk te hebben, want de olieprijs steeg tot $150 per vat. Maar dit jaar kwam de olieprijs toch weer even onder de $50. Dat terwijl we bijna 7 jaar verder zijn en olie veel verder ‘op’ zou moeten zijn en logischerwijze dus ook duurder.
Er is meer aan de hand dan olie die op zou raken en als gevolg daarvan hogere prijzen.
Veel meer dan dat.
De olieprijs is het gevolg van meerdere belangrijke factoren. Zo is de stijging tot 150 dollar vooral een onderwerp van speculatie geweest. Achteraf bezien kunnen we de stijging tot $150 terugvoeren op speculaties die vooral vanuit de grote banken en hedge funds zijn losgelaten op de oliemarkt. De papieren handel werd veel belangrijker dan de daadwerkelijke fysieke handel. Men handelde op papier in olie, maar eigenlijk was het windhandel met ‘toevallig’ olie als onderliggende waarde.
Een andere reden voor de olieprijs is een politieke. Op dit moment is de meerderheid van de machtige spelers er bij gebaat dat de olieprijs laag is.
Ik heb daarover al de nodige artikelen geschreven.
De CEO van EXXON verklaarde dat de olieprijs de komende tien jaar niet meer boven de $100 zal komen, terwijl de CEO van RDS net een enorme overname deed op de verwachting dat de olieprijs de komende jaren weer naar $90 en hoger zal gaan.
De Saoedische minister van oliezaken gaf aan dat niemand behalve Allah de koers van olie weet. Ik kan hem echter garanderen dat ook die het niet weet, want de volgers van andere godsdiensten hebben meer over de olieprijs te zeggen dan dat de volgers van Allah dat tegenwoordig nog hebben.
Hoe stellig sommigen ook zijn, niemand kan het weten. Mijn hoop is dat olie er over een paar jaar niet meer toe doet, omdat we schonere energiebronnen hebben. Maar ‘een paar jaar’ is rekbaar. Het zal nog wel even kunnen duren, maar de CEO van Tesla acht het mogelijk dat we binnen afzienbare tijd op duurzame energie over kunnen gaan, als we die wens met zijn allen hebben en bereid zijn om in die richting veel (bij Tesla) te investeren.
Zou die trend zich inzetten, dan is olie in een paar jaar tijd een product uit het verleden geworden. Een product waarop nog een paar oude auto’s rijden.
Helemaal geen olie meer gebruiken is een utopie, maar van complete afhankelijkheid naar nice to have is wel mogelijk. Zou dat laatste het geval worden, dan wordt olie niet zo maar goedkoper. Immers zal er bij mindere vraag ook minder gemaakt worden. Men zal dus de prijs graag op peil willen houden om de toenemende kosten om er benzine van te maken te kunnen compenseren.
Gaat de ontwikkeling naar duurzame energie minder snel, dan kan de afnemende wereldproductie de prijs nog wel een keer fors omhoog kunnen brengen. Het wordt steeds moeilijker om olie uit de aarde op te pompen. Het wordt ook steeds duurder. Het zou bij hard oplopende prijzen op dat moment een reden zijn om vaart te maken met de verduurzaming van de samenleving door het aanboren van andere energiebronnen.
In mijn ogen zien we nu het begin van het einde van het olietijdperk. Dat gaat sneller dan iedereen gedacht had, maar langzamer dan we zouden moeten willen. We vergiftigen onszelf met olieproducten. Des te sneller we daarmee stoppen, des te beter is het.
De olieprijs? Laten we hopen dat die er vooral niet meer toe zal doen.