Beursbox

Waarom je geen Amerikaanse klanten wilt hebben

 Gepubliceerd door op 30 juni 2014 om 17:13
jun 302014
 

Misschien is het u al eens opgevallen. Bepaalde aanbieders in de financiële wereld sluiten inwoners van vooral de Verenigde Staten en Canada expliciet uit.
Ze willen uit die landen pertinent geen klanten hebben.
Een bewust keuze, maar waarom?
De reden is vaak FATCA. De Foreign Account Tax Complaince Act. Een belasting die geldt voor Amerikanen met accounts in het buitenland.
Bedrijven met Amerikaanse klanten worden door Amerika gedwongen om gegevens over deze Amerikaanse klanten door te geven. In sommige gevallen mag dat vanuit nationale wetten niet, en zo’n bedrijf komt dan dus juridisch in de problemen. Amerika eist wat van je en als je daar niet aan voldoet, dan loop je kans op vervolging. Als je activiteiten in Amerika hebt, dan zal Amerika je daar op pakken. Heb je dat niet, dan lopen je medewerkers kans om tegen een verzoek om uitlevering aan te lopen zodra ze ergens in het buitenland zijn.
Hoe dan ook, ellende, en dus maar liever geen klanten uit de Verenigde Staten en Canada.
De Amerikanen zelf merken nu ook dat ze op steeds meer plekken niet meer welkom zijn. Mede daarom is het aantal Amerikanen dat hun paspoort inlevert voor het eerst in de geschiedenis aan het groeien. Rijke Amerikanen besluiten dat het voor hen niet zo interessant meer is om Amerikaan te zijn. Zo’n 1000 Amerikanen leveren per kwartaal hun paspoort in. In het totaal niet veel, maar 15 jaar geleden was het ondenkbaar dat je zoiets deed. Vooral Amerikanen die al lang in het buitenland wonen kunnen bij terugkoms tin Amerika zwaar aangeslagen worden. Ze woonden en werkten in het buitenland en betaalden er belastingen. Dat is voor Amerika niet genoeg, je moet je inkomen ook in Amerika opgeven. Kom je dus als één van de zes miljoen buiten Amerika wonende Amerikanen na vele jaren terug, dan kan het zijn dat je totale vermogen je afgenomen wordt en aan de staat wordt overgedragen. Het is duidelijk dat voor velen teruggaan naar Amerika daarom niet meer mogelijk is.
Zodra je echter je paspoort inlevert en buiten Amerika gaat wonen, gaat er letterlijk een wereld voor je open.
In Amerika zelf wordt geschokt gereageerd op mensen die hun paspoort inleveren. Hoe kan je dat dan toch doen? Is Amerika niet de hemel op aarde? Voor wie rijk genoeg is, is het antwoord duidelijk… Neen, Amerika, dat is het nét niet.
Dan is er nog het probleem van de uitvoeringskosten van FATCA. Alleen de instituten die het betreft hebben samen 8 miljard dollar uitvoeringskosten per jaar. Dat is 10x zo veel als dat er naar verwachting aan belastingen extra gaat binnenkomen!
Overigens denkt men dat er 40 miljard per jaar aan belastingen ontweken wordt. Met FATCA halen ze dus maar weinig geld extra op. Waar die verwachting van 40 miljard vandaan komt is mij onbekend. De wetgever wil zo’n bedrag graag noemen, want alle andere cijfers zouden juist pleiten voor afschaffing van de wet omdat het simpelweg veel te duur is om die wet uit te voeren.
Dit houdt vooral ambtenaren aan het werk en benadeeld Amerikanen die om welke reden dan ook in het buitenland zijn gaan wonen of werken. Verder maakt het financiële producten vanuit de rest van de wereld onbereikbaar voor Amerikaanse inwoners.

Het grote probleem van FATCA is het feit dat het alle Amerikanen aanslaat voor belastingen. In feite zou je juist alleen inwoners van Amerika moeten aanslaan. Het probleem is bekend, maar de wetgever wil het vooralsnog niet aanpassen.