Beursbox
dec 112017
 

De feestdagen staan voor de deur. Het bedrijfsleven rondt zaken voor 2017 af en we werken naar kerst toe. “The most wonderful time of the year” is de uitgelezen mogelijkheid om terug te kijken en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

Ik wil graag een paar zaken die je rendement fors beïnvloeden met je delen: op welke zaken moet je letten. Als VectorVest-abonnee laat je mij hier ik specifiek op letten.

1- Economische groei in Europa

Mijn collega Steve Chappell citeert vaak het aloude “Money goes where money grows”. Dat is zeer waar. Aandelenkoersen volgen winst- en kwartaalcijfers en voor meer omzet is economische groei nodig. Ik houd de actuele economische cijfers goed in de gaten (voor het hele continent) en deel belangrijke inzichten met onze leden in onze Views in 2018.

2 – Wijzigingen in belastingen

Het belastingsysteem in een land kan een enorme impact hebben op het gedrag van haar burgers. België introduceerde een speculatietax in 2016 en draaide het terug in 2017. Ierland kent een belastingvrije voet op waardegroei (capital gains tax) wat mensen aanmoedigt om op langere termijn te denken. Twee voorbeelden van de grote impact op investeren en beleggen.

3- Quantitative easing

In mijn View (exclusief voor VectorVest Europe abonnees) van 24 november 2017 ging ik in op de impact van quantitative easing op de aandelenmarkt, en hoe het zich voortzet, hoewel met slechts €30 miljard per maand (!), tot het laatste kwartaal 2018. Dit heeft een sterk opwaarts effect op de koersen, omdat ECB geld in de economie blijft pompen. Dit moedigt conservatieve investeerders aan om van staatsobligaties naar bedrijfsobligaties te gaan en van daaruit naar aandelen. We zullen zien wat Draghi volgend jaar besluit. De belangrijke economische variabele om in de gaten te houden is de inflatie.

4-Euro/Dollar (wisselkoers)

Veel beleggers in Europa beleggen en investeren in Amerika om een aantal redenen. De VS zijn de grootste economie ter wereld. We zoeken diversificatie van onze portfolio in meerdere regio’s. En de grootste multinationals zijn beursgenoteerd in Amerika. Er zijn veel goede redenen om te beleggen in Amerikaanse aandelen. Abonnees van VectorVest Europe ontvangen al onze indicatoren op Amerikaanse aandelen er gratis bij (VectorVest US) ! Het is belangrijk om je te beseffen dat de wisselkoers invloed heeft op de rendement. Als je nu €10,000 belegt in Amerikaanse aandelen en je portefeuille wordt 10% meer waard in zes maanden, dan is dat een goed rendement. Echter, als de

koers EUR/USD in dezelfde periode zakt met 10%, dan hou je netto 0% over. Uiteraard is het omgekeerde ook waar: je profiteert van een sterke euro en zwakke dollar. Belangrijk dus om je te beseffen en in je overweging mee te nemen.

Zoals gezegd, volgen we als VectorVest de markten nauwgezet en geven we onze zicht op de markt iedere dag mee aan onze abonnees. Dat scheelt je enorm veel tijd, je kan hier direct trades op baseren (of op sommige momenten juist beslissen om geen trade te plaatsen!).

Wil je inzicht in alle informatie en alle mogelijkheden van VectorVest? Wil je weten hoe je op een beheerste wijze rendement maakt?

Kijk en luister mee naar onze Nederlandstalige gratis webuitzending op dinsdag 12 december om 20 uur.

Graag tot morgenavond !

Susan