Beursbox

Veel beurswijsheden zijn onzin (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 11 augustus 2017 om 07:08
aug 112017
 

Ik ben een nieuw boek van Robert Prechter aan het lezen. In dat boek veegt hij de vloer aan met de nodige beurswaarheden.
Bijvoorbeeld dat een hogere rente slecht voor de beurs is.
De realiteit is, dat het soms waar is, en soms ook niet. Je kan net zo veel voorbeelden geven dat het zo is, als dat je voorbeelden kan geven dat het niet zo is.
Nieuws heeft invloed op de koersen? Ook dat is vaak onzin. De vraag is op welke termijn je dan kijkt. Op minuten? Dat kan er wel eens een beweging zijn op groot nieuws. Bijvoorbeeld aanslagen. Op dagbasis is nieuws al veel minder zichtbaar in de grafieken en op week en op maandbasis is er geen invloed meer zichtbaar.
Als ik u een blinde grafiek geef over de jaren tussen 1990-2000 tot de periode 2010-heden en ik vraag u, zonder dat u de tijdsschaal van die grafiek kent, aan te geven waar 9/11, Katrina en de olieramp in de Golf van Mexico waren, dan weet ik bijna zeker dat u die belangrijke nieuwsfeiten niet zult vinden. De ontploffende kerncentrale in Japan, dat was toch belangrijk… Het is niet in de grafiek terug te vinden.
Of het moment waarop de Fed besloot de rente voor het eerst in tijden weer te laten stijgen. Dat is negatief voor de koers toch? Of nu ineens niet?
Als particuliere beleggers zijn we snel geneigd te handelen op basis van die nieuwsfeiten. We worden daartoe aangemoedigd door analisten die kranten, websites en weekschriften volschrijven en hele TV programma’s vullen met de redenen waarom de beurzen omhoog of omlaag zijn. Meestal is de reden simpelweg verzonnen omdat er een reden verzonnen wordt om de beursbeweging te verklaren. Immers, het moet gewoon kloppen, anders voelt het zo raar…
Dat nieuws in feite niets met de beurs doet, dat kunnen beleggers niet geloven, maar ik geef het u te doen om te bewijzen dat een bepaalde mededeling de beurs zal doen dalen…
Dat alles heeft mij er toe doen besluiten om een deel van mijn beleggingen in heel speciale aandelen weg te zetten.