LADEN

Typ om te zoeken

Spaargeld bij de bank

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Spaargeld bij de bank

spaargeld, eigendom

Het is veel mensen niet duidelijk dat spaargeld bij de bank geen veilige situatie is.
Waarom? Ik ga dat u hieronder proberen uit te leggen.
De eerste reden is dat giraal geld geen wettelijk betaalmiddel is. Uw spaargeld bij de bank is dus wettelijk gezien geen geld. Dat is belangrijk want in combinatie met het volgende maakt het iets duidelijk.
Uw spaargeld bij de bank staat als “Eigen Vermogen” bij de bank op de balans.
U leest het goed, uw spaargeld is eigen vermogen van de bank.
Van wie is dat ‘geld’, dat officieel geen geld is, dus?
Nu, het is wettelijk geen geld en het staat in de boekhouding van de bank als vermogen van de bank. MIJ is dan wel duidelijk wie de officiële eigenaar is.


Echter… In gewone situaties zal de bank uiteraard u weinig in de weg leggen om uw eigen geld op te nemen. Ze zouden wel gek zijn om uw geld zomaar te naasten. Dat zou al direct het einde van de bank betekenen.
MAAR… Als de bank op omvallen staat, dan geldt ineens een andere situatie. Dan is plotseling de bank wel letterlijk de eigenaar van al het spaargeld dat op de spaarrekeningen bij de bank wordt aangehouden.
Daar is dan geen enkele discussie over.
We hebben immers het depositogarantiefonds waaruit u daarna alles of een deel van uw spaargeld krijgt uitgekeerd. Het bestaan van dat fonds is het bewijs dat uw spaargeld bij de bank niet van u is.
Bij andere bedrijven in de economie werkt het heel anders. Stel even, de supermarkt in uw wijk gaat failliet, maar u had er voor een expositie een aantal van uw dure schilderijen hangen. Het is iedereen duidelijk dat het uw schilderijen zijn en bij het faillisement maken deze schilderijen geen deel uit van de boedel van de supermarkt. U krijgt ze dus keurig terug, al stonden ze bij de supermarkt toen deze failliet ging.
Bij de bank echter is uw spaargeld deel van de boedel van de bank! Het is weg en alleen als het depositogarantiefonds gaat uitkeren krijgt u (een deel van) uw geld terug.

Ik roep u daarom met klem op om heel ernstig na te denken over uw spaargeld bij de bank. Vraag u af of dit een situatie is waar u uw eigen kapitaal in wilt laten verkeren. Ik zou willen zeggen dat het uw geld en dus uw beslissing, maar dan zou ik liegen. Het is immers het geld van de bank dat u hopelijk ooit terug gaat mogen vragen… Het zal aan de bank liggen of ze het u toestaan. Dát is in feite de status van uw spaargeld. OOK VANDAAG.

Tags

5 Reacties

 1. Albert 10 september 2019

  Geldt hetzelfde voor aandelen? Geld is nog fysiek in huis te halen, maar bij aandelen is dat iets lastiger. Zijn er bedrijven waar mijn eigen aandelen ook bij teloorgang van het bedrijf van mij blijven? Hoe doet u dat?

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 10 september 2019

   Als een bedrijf failliet gaat, dan zijn de aandelen daarvan waardeloos geworden.

 2. Albert 12 september 2019

  Dat weet ik. Maar als een bank die mijn aandelen bewaard failliet gaat, zijn die aandelen dan nog steeds van mij of vallen die dan ook onder het eigendom van die bank

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 13 september 2019

   Uw aandelen worden niet aangehouden bij uw bank maar in een apart bewaarbedrijf. Als de bank dus failliet gaat, dan heeft dat geen consequenties voor uw aandelen.

 3. Albert 17 september 2019

  Dank voor de verduidelijking. En geruststelling.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *