LADEN

Typ om te zoeken

Qatar wordt nog spannend (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Qatar wordt nog spannend (Tom Lassing)

Vooralsnog is de emir van Qatar niet bereid ook maar enige concessie te doen aan Saoedi Arabië en de andere landen die een embargo hebben ingesteld tegen het land. Dit is in die zin een probleem, dat de Arabische landen zichzelf nu in de hoek gebracht hebben waarbij er dus gezichtsverlies is voor hen als ze Qatar er nu weg mee laten komen.
Het embargo tegen Qatar werkt echter twee kanten op. Het schaadt de Arabische landen net zo hard als dat het Qatar raakt.
Er is geen leger van betekenis in Qatar… Behalve dan dat de grootste Amerikaanse basis in de regio er gelegen is. Ook Turkije heeft er sinds kort een militaire basis.
Valt Saoedi Arabië aan, dan is het de vraag wat Amerika gaat doen. Al Jazeera is een onafhankelijk TV station in Qatar en daarom een steen des aanstoots van alle Arabische landen, maar ook van de VS. Die laatste is alleen in naam voorstander van de vrije pers, maar het land zelf kent geen vrije pers meer. Immers is de meest kritische pers in de VS te vinden in de hoek van de standup comedians die tegenwoordig hun eigen zeer populaire TV programma’s hebben. Naast hun extreem kritische geluid zijn ze ook heel goed op de hoogte. Ze hebben de rol van de kritische pers vrijwel volledig overgenomen.
Als Saoedi Arabië militair aanvalt en Qatar definitief militair bezet, dan heeft de VS op termijn een probleem. Immers is dan ‘weer’ een leger van ongelovigen aanwezig binnen het land waar Mekka deel van uitmaakt. Het was de reden dat de VS uiteindelijk uitweek van Saoedi Arabië naar Qatar.
De vraag is ook waar Iran staat.
Immers heeft Qatar belangrijke zakelijke belangen samen met Iran. Als Iran toestaat dat deze zakelijke belangen haar afgenomen worden, dan is dat heel schadelijk voor Iran. De kans bestaat dus dat een Soeni land straks ‘bevrijdt’ gaat worden van Soeni overheersing door het Sjiïtsche Iran. Als dat zich uitspeelt, dan staat het Midden Oosten in brand. De VS kan dan zeker niet stilzitten en zal haar grote basis dan zeker in gevaar zien komen. Wie moet de VS dan aanvallen? Iran, omdat het Qatar komt bevrijden? Of Saoedi Arabië omdat het Qatar bezet? Of doet het niets en kan ze daar ook niets meer doen dan stilzitten op haar eigen basis.
Dat is het spel dat ze nu onder aangeven van Trump aan het spelen zijn. Heel dit politieke spel is namelijk begonnen na het bezoek van Trump aan het Midden Oosten. Hij heeft de Saoedi’s blijkbaar de hoop gegeven dat ze nu kunnen ingrijpen.
Zoiets gebeurde eerder met de eerste president Bush. Die had Saddam de hoop gegeven dat hij zonder consequenties Koeweit kon binnenvallen. We weten hoe dat is afgelopen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *