Beursbox

Nu even over alleen de Bitcoin (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 18 oktober 2017 om 07:39
okt 182017
 

De vraag die steeds weer gesteld wordt, is dit het begin van bitcoin, of is het binnenkort gewoon een keer over en blijkt het een fraude (Jamie Dimon) of een mirage (Tom Lassing) te zijn?
Ik wil u even terugbrengen naar een andere tijd van grote veranderingen. De stoommachine. Deze werd uitgevonden en was haar gewicht in goud waard. Eindelijk was de wereld verlost van de afhankelijkheid van de natuur of mens en dierkracht.
Dat duurde een tijd, maar steeds meer verbeteringen en verdere ontwikkelingen maakte dat die heel dure machine de technologische voorsprong verloor en op een gegeven moment waren zowel elektrische als verbrandingsmotoren veel efficiënter. De stoommachine was nog slechts zoveel waard als de staalprijs bij sloop.
Waarom dit voorbeeld?
Bitcoin was de eerste, maar ze is als cryptomunt nogal lomp opgezet. Kijk alleen even naar hoeveel energie iedere bitcoin kost om te ontstaan en kijk naar hoeveel het kost om een enkele transactie te doen. Daarbij vergeleken is de stoommachine nog effectief!
Betere technieken en slimmer opgezette cryptomunten gaan naar mijn idee écht gebruikt worden.
Immers, bitcoin is geen munt. Een munt is namelijk iets dat je gebruikt. Er is echter vrijwel niemand die bitcoin als munt gebruikt. Vrijwel iedereen gebruikt het op dit moment als opslag voor kapitaal. Dit in de hoop rijk te worden vanwege koersstijging, door het te kopen en enige tijd vast te houden.
Bitcoin als munt is daarmee volkomen mislukt en zodra er een cryptomunt komt die wel breed gebruikt gaat worden, lopen bezitters van bitcoin de kans dat het licht aan gaat en bitcoin wordt ontmaskerd als slechts het concept van een munt, maar verder helemaal niets… En wat is dat concept serieus waard? Nog niet eens de sloopwaarde van oud ijzer ben ik bang.

Op de vraag of ik speculeer in die markt kan ik bevestigend antwoorden. Ik probeer ook te profiteren van koersveranderingen. Ik ben echter totaal niet geïnteresseerd in bitcoin als serieuze munt. Dat is het in mijn ogen immers niet. Op het moment van schrijven heb ik overigens ter waarde van enkele honderden euro’s aan bitcoin in bezit. De stijging tot rond de 5000 euro was voor mij reden om winst te nemen.