Beursbox

LENEN, LENEN, LENEN (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 15 augustus 2016 om 07:59
aug 152016
 

Het motto van presidentskandidaat Trump is heel simpel. Hij heeft zijn hele leven niet anders gedaan. Het is lenen tegen de klippen op. Hij is niet voor niets al vier keer failliet gegaan. Als het mislukt, dan heeft de uitlener een probleem. Jij begint gewoon weer opnieuw en zoekt partijen die je geld willen lenen voor je fantastische plannen.
Zijn beleid voor Amerika is in feite hetzelfde.
Leen je zelf klem. Lukt het, dan ben je het mannetje. Lukt het niet, dan heeft de rest een probleem en jij begint van voor af aan.
Amerika heeft een bevoorrechte positie. De dollar is de basismunt waaraan alle andere munten hangen. Je kan er zo veel maken als je wilt, de rest van de wereld heeft er maar mee te leven. Amerika hoeft in feite in theorie niet eens te lenen. Als de bankiers van wie de dollar is deze maar willen aanmaken, dan is het al goed. In feite is het zoals in deze mooie uitspraak: Als je 100.000 leent en niet terugbetaalt, dan heb jij een probleem. Als je 100 miljoen hebt geleend en niet terug kan betalen, dan heeft de bank een probleem.
Als de rest van de wereld het lenen of creƫren van oneindige aantallen dollars niet ziet zitten, jammer voor hen.
Reagan lukte het, dus waarom niet opnieuw zo’n stunt proberen uit te halen? De bankiers van wie de dollar is hebben in feite het probleem nu toch al, dus die moeten wel mee.
In feite is het een beleid van de kat die al in het nauw gebracht is. Het is een kamikaze beleid. Alles of niets.
De rest van de wereld zit er maar mooi mee.