Beursbox

Kan dat nog, een aandeel ontdekken? (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 7 juli 2016 om 07:27
jul 072016
 

We hebben allemaal computers, iedereen kan elk beursgenoteerd bedrijf vinden. Hoe kan het dan zijn dat bepaalde analisten keer op keer aandelen “ontdekken”? Is dat niet klinkklare onzin?
Hoe gek het ook klinkt, neen.
Het is geen onzin. Er worden serieus enorm interessante aandelen ‘ontdekt’.
Het is mij ook wel eens overkomen dat je echt iets ‘ontdekt’ dat andere beleggers nog niet ontdekten.
Een mooi voorbeeld: Ik vond in de offshore markt een bedrijf dat na de crisis van 2008 enorm in de problemen was gekomen. De koers -90%. Ze verhuurden boortorens en schepen. Die markt lag in 2009 op haar gat.
Maar in 2010 zag je in het eerste en tweede kwartaal dat hun omzetten flink toenamen. De koers van het bedrijf was echter nog altijd niet in beweging gekomen. Toen in het derde kwartaal bleek dat ze boven de 90% van hun apparatuur verhuurd hadden, toen ben ik er vol in gegaan.
Ik verdubbelde mijn investering toen enkele maanden later beleggers constateerden dat de koers hard aan het oplopen was en de horde beleggers het aandeel ineens een koerssprong gaven. Ineens was het groot nieuws geworden.
De grote groep beleggers ‘ontdekte’ het aandeel pas toen in feite de omzet maximaal was EN de koers er al flink op had gereageerd.
Door onderzoek te doen ‘ontdek’ je dus serieus interessante aandelen. Beleggers zoeken echter vaak niet, want er is in de financiële geen aandacht voor.
Je moet dus echt grasduinen in de rapportages om de signalen te zien dat het beter of slechter zal gaan. Vervolgens moet je durven om in zo’n genegeerd aandeel te beleggen.
Beleggingsbladen schrijven meestal maar over een paar aandelen. Zie bij Beursbox de analyses. We kunnen maar een paar aandelen analyseren. Daarmee blijven heel veel interessante(re) aandelen onbesproken. Zo werkt dat op de meeste websites en bij de meeste analisten. De meeste beleggers zijn daarbij slechts geïnteresseerd in de index fondsen. Dus waarom aandacht schenken aan de rest?
Er is voor veel beleggers nog een wereld te ontdekken…
Jack Hoogland is zo’n analist die iedere maand doelbewust op ontdekkingstocht gaat.

Overigens probeert BeursAccent die “ontdekkingen” ook te doen. Afgelopen maand was er weer een aandeel in de portefeuille van die service waarop op 100% winst de investering terug genomen kon worden.