Beursbox

Is deflatie een ramp?

 Gepubliceerd door op 20 mei 2015 om 08:02
mei 202015
 

In de klassieke economie is deflatie rampzalig omdat mensen wachten tot het morgen goedkoper is. De economie leerlingen zullen dus altijd negatief tegen deflatie aankijken.
Maar dat is theorie.
Kijken we naar de computer en TV handel, dan is daar eigenlijk vanaf eind jaren negentig al sprake van deflatie. De prijzen worden lager en lager maar de omzetten nemen nog altijd toe. Deflatie is dus helemaal niet zo erg. Het is misschien juist wel de kruk waarop die sectoren drijven, want als de prijzen niet omlaag zouden gaan, dan zouden we veel langer met onze spullen willen doen.
De angst voor deflatie is daarom een angst voor een situatie die theoretisch kan plaatsvinden, maar die in de praktijk niet zal gebeuren omdat de economie daarvoor te complext is.
We hebben tegenwoordig deflatie en inflatie tegelijk. Kijk naar dure schilderijen. Die worden met de dag nog duurder. Het ene record na het andere wordt momenteel en eigenlijk al enkele jaren lang verbroken en miljardairs hebben makkelijk 50 miljoen of meer voor een lullig schilderijtje over.
Aan de andere kant kan je nu al een smart TV van een meter of meer kopen voor onder 400 euro. Een deflatie van heb ik jou daar.
We gebruiken hetzelfde geld, maar voor de superrijken is er sprake van een enorme inflatie, terwijl de arme consument, in voor hem of haar dure producten, een deflatie ziet.
Bestaat de klassieke inflatie en deflatie nog wel? Met de globalisering is de economie zo breed en zo veelomvattend geworden dat in mijn ogen die angst voor ‘de grote deflatie’ onzin is geworden.
Het enige dat ik nog vrees is hyperinflatie door een wegvallende vertrouwen in een munt. Dát is wel een reëel gevaar. Daar kan je je echter tegen wapenen door weinig kapitaal in die munt aan te houden.