Beursbox

In 2020 is de vastgoedmarkt vastgeroest (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 8 juli 2016 om 07:55
jul 082016
 

Dat is volgens de NVM (makelaars vereniging) mogelijk, als er nu onderhand niet iets gaat gebeuren voor starters. Het gaat momenteel heel erg goed met de woningmarkt, maar de verschillen in de regio’s zijn extreem groot. Het afgelopen kwartaal was in totaal het beste kwartaal ooit met 43.000 verkochte woningen.
De prijzen gingen gemiddeld 5,6% omhoog. (Ten opzichte eerste kwartaal 2015)
Er is echter slechts in 8 regio’s sprake van een verkopersmarkt terwijl er 33 regio’s zijn waar de kopers het heft nog vast in handen hebben en de prijzen bepalen.
In die 33 kopersmarkten hebben de kopers keuze uit tien of meer woningen. De helft van die woningen staat al langer dan 3 jaar te koop. Van die helft sommige woningen nog veel langer dan dat. Uiteraard blijven daar de prijzen ook flink achter.
Dat terwijl de prijzen de pan uitschieten in de 8 verkopers regio’s. De starters kunnen het volgens de NVM in die acht regio’s na 2020 wel vergeten. Vooral de steden in die regio’s kunnen dan te maken krijgen met het vertrek van jongeren en het gemis aan kinderen. Het wonen is er dan simpelweg te duur voor woningkopende jonge volwassenen en jonge gezinnen.
De oplossing is vooral ook bouwen voor starters. Maar juist bouwen, en zeker voor starters, doen we de laatste jaren steeds minder.
Starters zullen dus steeds meer nét buiten de stad moeten kijken. Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee. Ik kon indertijd als jonge volwassene die een huis wilde kopen ook niet terecht in Zeist en ben toen in het toen nog heel veel goedkopere Veenendaal gaan wonen. Nadeel was de reistijd, maar ik had als 23 jarige wel een prachtig huis voor een mooie prijs. De NVM heeft wel gelijk dat het een probleem kan worden, maar in een vrije markt moet je de markt ook wel vrij durven laten. In het beste kwartaal ooit de stormvlag hijsen is dan ook misschien toch een beetje ‘over-done’.